Norge

Når ikke klima-målet

Sosialistisk Venstreparti (SV) har ønsket at to tredeler av kuttene i klima-utslippene bør skje i Norge. Men det når de ikke fram med i klima-meldingen.

Regjeringen har i lang tid jobbet med en melding om klimaet. Den skal komme før sommeren. Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) har hatt problemer med å bli enige. Utslippene av klimagasser skal kuttes. Klimagasser er gasser som kan skade miljø og klima. SV har ønsket at to tredeler av kuttene skal gjøres i Norge. Dette skal skje i 2020.

Ap har tenkt mer på å kjøpe kvoter fra andre land. Da må andre land kutte isteden. Da kan Norge fortsette å slippe ut det de gjør.

SV nådde ikke fram i forhandlingene, skriver avisa Dagens Næringsliv. Dette har de to partiene kranglet om siden januar 2008. Da laget de et klima-forlik.

LES MER HER:Nærmer seg klima-fond

Dagens Næringsliv skriver at det er to grunner til at SV ikke vinner fram. Statsminister Jens Stoltenberg har hele tiden sagt at det ikke var et mål i klima-forliket. Det vil også bli dyrere og vanskeligere å kutte utslipp i Norge enn de først trodde.

Fortsatt har Ap og SV noe igjen å bli enige om i meldingen. Strøm må føres ut på sokkelen. Det er til områdene der det hentes olje og gass. SV ønsker enda sterkere enn Ap å tvinge olje-selskapene til å jobbe med dette. Det koster mye.

Det er kort tid igjen til 2020. Det er sikkert arbeidet med å kutte, er kommet godt nok i gang. Det er også noe av problemet før regjeringen bestemmer seg.

Siste utgave

På forsiden nå