Norge

Sang seg gjennom 17. mai

Over hele landet ropte barna «hurra» og feiret 17. mai. De trosset regn og gikk i tog. I Oslo ble det snakket mye om lua til kronprinsesse Mette-Marit.

Været var veldig skiftende mange steder i landet 17. mai. Sju grader og regn sørget for at barnetoget gikk ekstra fort unna i Sandnes i Rogaland i år. Det skriver avisa Stavanger Aftenblad. De kalte toget for «hurtigtoget i Sandnes».

Også i hovedstaden Oslo regnet det på starten av nasjonaldagen. Men etter hvert tittet solen fram. Kongefamilien hilste som alltid på toget som gikk opp Karl Johans gate. Mange ble overrasket over lua kronprinsesse Mette-Marit hadde på seg. Flere kalte den for «gangster-lue», «snowboard-lue» eller «skater-lue».

På morgenen kom barnetoget til hjemmet til kronprinsfamilien på Skaugum. Også kronprinsfamiliens hund Milly-Kakao hilste på barna. Så fikk prinsesse Ingrid Alexandra og storebror Marius lov til å bli med i toget selv.

Ingrid Alexandra smilte bredt etterpå. Lillebror Sverre Magnus måtte stå der videre og vinke. Han ble litt utålmodig, skriver nyhetsbyrået NTB. Derfor var han flere ganger borte i pappas lomme for å finne godteri.

De kongelige barna måtte stå lenge på balkongen i Oslo. I mer enn tre timer passerte skole etter skole i det lange toget. Kongen og kronprinsen måtte hilse 111 ganger med hatten, siden det var 111 skoler i toget.

For første gang på mange år hadde kongeparet «tatt fri» 17. mai om ettermiddagen.

LES OGSÅ: Hektet på korps og uniform

I Trondheim ble det litt problemer. Der stanset nemlig politiet ulovlige ballong-selgere. Politiet trampet i stykker ballonger mens folk så på.

- Dette er dagen da alle skal tjene penger, men vi gjør kort prosess. Dersom selgerne ikke har fått lov, blir ballongene ødelagt, sa Ebbe Kimo til Adresseavisen. Det er operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Også i Tromsø måtte politiet jobbe på 17. mai. En aggressiv mann likte ikke at folk i toget blåste i fløyter.

På Svalbard feiret de 17. mai med masse snø.

Mer fra Norge

På forsiden nå