Norge

25.000 klare til å streike

Torsdag kan det bli storstreik i stat og kommune. Flere skoler og barnehager kan bli berørt.

Torsdag kan det bli stor streik i både stat og kommune. 25.000 arbeidstakere er klare til å streike. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Fagforeningen Unio organiserer blant andre lærere og førskolelærere. De har i første omgang tatt ut 8.500 ansatte ved 459 bedrifter i 14 kommuner. Blant dem er Oslo, Bergen i Hordaland, Tromsø i Troms og Trondheim i Sør-Trøndelag. En rekke skoler og barnehager i disse kommunene kan berøres. De står i fare for å holde stengt fra torsdag av.

LES MER HER: Kan bli streik i industrien

Arbeidstaker-organisasjonen LO tar også ut folk i streik. Det er ansatte som er organisert i Fagforbundet. Det vil gå ut over nesten alle norske kommuner. Men det vil ikke gå mye ut over vanlige folk. Organisasjonen tar i første omgang ut ansatte i administrasjonen i kommunene. Også ansatte i parkerings-selskap, renovasjon og havnevesen kan tas ut i streik.

Fristen for å bli enige om lønn går ut ved midnatt natt til torsdag. Arbeidstaker-organisasjonene samler seg i fire grupper. De har i første omgang varslet streik blant over 25.000 ansatte.

En streik i offentlig sektor vil gå utover sykehjem og hjemme-tjenester. Det vil også gå ut over departementer og direktorater. Også flere høyskoler og universiteter vil bli rammet. Streiken får også følger for kontorene til arbeids- og velferdsetaten Nav. Det gjelder flere steder i landet. Også de ansatte i Skattetaten kan tas ut i streik. Det kan gjøre at folk får skattepengene sine for seint.

LES MER HER: Enige om lønn

Også Lostjenesten i Oslofjorden vil bli rammet av en streik. Loser viser skip hvor de kan seile langs kysten. Streiken vil skape problemer for cruiseskip. Også vanlige skip olje-anlegget på Slagen vil rammes.

Politiets Fellesforbund har tatt ut over 700 politimenn landet rundt. Også Tollvesenet og Kriminalomsorgen vil rammes.

– Ansatte på Bjørgvin fengsel vil bli tatt ut i en eventuell streik. Innsatte må i så fall overføres til andre fengsler, sier Pål N. Arnesen. Han er leder i fagforeningen YS Stat.

Meteorologene i Bergen slipper heller ikke unna.

– Folk vil merke at det ikke lages noen værvarslinger for Vestlandet. Det blir ingen symboler på værkartet. Det blir heller ingen tekster på nettstedet Yr.no for Vestlandet. Det er i perioden det er streik, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til nettstedet forskerforum.no. Han leder Forskerforbundets lokallag ved Meteorologisk institutt i Oslo.

Det finnes oversikt over hvilke bedrifter som rammes på organisasjonenes nettsider. Men en bedrift kan ha ansatte som er medlem i ulike organisasjoner. Dette gjelder også for ansatte ved skoler og barnehager.

Fagforeningen Akademikerne har ikke sendt varsel om streik i år. Det gjelder deres ansatte i kommune. Årsaken er at de måtte streike i 2010. Det skjedde selv om de egentlig var fornøyd med lønnen de ble tilbudt.

– Som vanlig er mange forskjellige krav som er tema i meklingen. Ingen krav er trukket. Det står både om lønn, penger og prinsipper, sier riksmekler Kari Gjesteby til NTB.

Hun er mekler for oppgjøret i staten. Det sier noe om hvordan meklingen i offentlig sektor vil bli. Resultatet her vil ha konsekvenser for oppgjøret i kommunene. Der er Reidun Wallevik mekler. Først torsdag morgen starter innspurten. Det er i det siste området for mekling i offentlig sektor, nemlig Oslo kommune. Her er det sorenskriver Geir Engebretsen som mekler.

Arbeidstaker-organisasjonene har krevd rundt 4 prosent mer i lønn. Det er 1,5 til 2 prosentpoeng mer enn industri-arbeiderne fikk.

Fagforeningene har også krevd velferds-permisjon. Det er et krav om ti dagers fri med lønn. Kravet gjelder ansatte som vil gi nødvendig omsorg til familien. De krever også to ekstra fridager for ansatte i staten over 62 år.

Klar Tale er på nettsamfunnet Facebook. Trykk «liker» for å følge med.

Mer fra Norge

På forsiden nå