Norge

Streiken i kommunene er over

Streiken i kommunene er ferdig. Det skjedde etter at partene godtok en løsning tirsdag kveld og onsdag morgen.

Streiken i kommunene er over. Partene godtok en et tilbud på minst 12.000 kroner mer i lønn tirsdag kveld. I Oslo kommune hadde de egne forhandlinger. Der ble de enige om en skisse til løsning klokka 06.00 onsdag morgen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Fagforeningene LO Kommune, Unio, YS Kommune og Akademikerne er blitt enige med arbeidsgiverne. De får et tillegg på minst 12.000 kroner. Alle streikende er tilbake på jobb fra onsdag morgen.

LES MER HER: Snakker sammen igjen

For Oslo kommune deltok Unio, YS og tre LO-forbund i forhandlingene om lønn natt til onsdag.

– Det er meningen at de streikende skal tilbake på jobb. Det skjer fra arbeidstidens start i dag, onsdag, sier mekler Geir Engebretsen hos Riksmekleren til NTB.

Alle ansatte i Oslo kommune er sikret mer lønn. De får en økning på minst 10.750 kroner. I tillegg kommer forhandlinger på hvert arbeidssted.

– Streiken i Oslo kommune var viktig. Den sikret utviklingen i lønnen for ansatte i Oslo kommune. Den skal følge lønnen i private bedrifter både i år og framover, sier Martin Moen. Han er ledet forhandlingene for YS Oslo kommune.

– Vi har fått mer penger i lønn. I tillegg har vi fått en garanti. Garantien sier at vi skal få mer penger i 2013. Det skjer dersom lønnen vår utvikler seg mindre enn lønnen i industrien. Det er et mye bedre tilbud enn det Oslo kommune kom med da vi ble tvunget ut i streik, sier Moen.

– Streiken har gitt oss samme lønn som i resten av kommunene i Norge. Det sier fungerende forhandlings-leder Silje Naustvik i Unio.

– Unio avslutter dermed streiken i Oslo med én gang. Alle som er tatt ut i streik i Oslo kommune, skal gå tilbake til jobb fra onsdag morgen, sier Naustvik.

Men for vekterne i Norsk Arbeidsmands-forbund fortsetter streiken. De klarte ikke å bli enige med arbeidsgiver om lønn tirsdag. Dermed ble 450 ekstra vektere tatt ut i streik fra onsdag morgen. Det går hardt ut over blant annet Oslo Lufthavn Gardermoen. Vekterne jobber i sikkerhets-kontrollen. Der blir det enda lengre køer.

LES MER HER: Vektere går ut i streik

– Onsdag tas 59 nye vektere ut i streik hos oss. Da er vi oppe i nesten 200 streikende. Det gjør situasjonen verre, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen.

Han sier det er vanskelig å gi råd om hvor tidlig flypassasjerene bør møte opp onsdag.

– Men de bør regne inn god tid, sier han.

Onsdag vil fem flyplasser være helt stengt. Det er Sandnessjøen, Alta, Kristiansund, Førde og Leknes. Resten av flyplassene som er rammet av streiken, vil ha ha mindre trafikk. Noen stenger sikkerhets-kontrollen deler av dagen.

Helikoptrene som flyr til Nordsjøen er rammet. Det stanses både fra Stavanger og de andre basene langs kysten.

I Kristiansund og Florø har sikkerhets-kontrollene for oljearbeiderne vært stengt tirsdag. Men det er ingen fare for noen akutt krise for Statoil, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil.

Også andre steder merkes det at vekterne streiker. Det gjelder blant annet Oslo Sentralstasjon og flere kjøpesentre. I tillegg kan folk flere steder kjøre gratis gjennom bomstasjoner.

Siste utgave

På forsiden nå