Norge
<STRONG>PLAGSOM</STRONG> Mange tror at dårlig vær fører til at det blir mindre mygg, flått, brennmaneter og hoggorm. Det stemmer ikke, sier ekspertene. Dårlig vær gjør bare at vi ikke merker dem så godt. Årsaken er at vi er mindre ute og har på oss mer klær.

Stikker, biter og brenner

Dårlig sommervær stopper ikke flått, mygg, brennmaneter og hoggorm.

Mange føler kanskje at det blir flere av dem når det er varmt og lite vind, men det er bare fordi de trives bedre ute på disse dagene.

– Vi får ofte følelsen at været har noe å si, fordi vi ikke er så plaget når det blåser, regner og er kjølig. Men årsaken er nok at vi er mindre ute og har på oss mer klær når det er dårlig vær. Plageåndene er der hele tiden, sier Preben Ottesen. Han er avdelingsdirektør ved Skadedyr-avdelingen på Folkehelseinstituttet.

Han får full støtte fra eksperter på alt fra maneter til hoggorm. I år er som andre år, sier Christian Haga ved Gift-informasjonen.

Flått

– Ingenting tyder på at det blir spesielt mye flått i år, sier avdelings-overlege Sølvi Noraas. Hun jobber ved avdeling for medisinsk mikrobiologi på Sørlandet sykehus og Folkehelseinstituttet.

Flåtten lar seg ikke påvirke av været. Det er flest av dem på fuktige steder med gress, små busker og kratt. Det er også mye flott i omåder med mange hjortedyr.

Mygg

– Insektene mygg, knott og klegg er det alltid masse av, sier Preben Ottesen.

Du merker dem bedre når det er lummert og lite vind. Tilgangen på utviklings-dammer til riktig tid avgjør hvor mye mygg som finnes i området. Der det har vært fuktig lenge, vil det være mye mygg. I Norge er stikkene ufarlige.

Veps

Vepsens høysesong er sent på sommeren. Hvor mye veps det er, varierer fra år til år. Vepsebolene er små nå, men utover i juli og august blir de større.

Stikk av veps er veldig vondt, men sjelden farlig. Noen er allergiske, og hvert år dør en til to personer i Norge av vepsestikk.

Maneter

– Vi vet rett og slett ikke hvor mye brennmaneter det er i år. Det blir ikke overvåket. Det er veldig vanskelig å spå om det blir mye maneter, fordi de styres av strømmene i havet. Hav-strømmene kommer an på mange forskjellige ting. Rekefiskere får brennmaneter i garnet. De sier at det er mange maneter i år, sier forsker Tone Falkenhaug. Hun jobber ved Havforsknings-instituttet.

Maneten trives best i kjølig vann og går dypere når det er varmt. Når vinden blåser inn mot land, kan det komme mange maneter på kort tid.

Noen opplever kvalme, sammensnøring i brystet og muskelsmerter etter å ha vært i kontakt med en manet. Reaksjonene kan være sterkere hvis du er allergisk.

Hoggorm

– Det er ikke mer hoggorm enn vanlig i år, men med tidlig vår kom de raskere ut av hullene sine, sier veterinær Hermod Nilsen.

En mild vinter har gjort at ormene ikke frøs i hjel. På varme dager kommer de ut for å sole seg. Det fordi det får opp stoffskiftet.

Hoggorm-bitt gjør forferdelig vondt. Giften er en blanding av mange stoffer. Det gjør at et bitt kan oppleves veldig forskjellig. Symptomer skyldes giften og er ikke en allergisk reaksjon. Et av tre bitt er uten gift. Unge ormer har mye gift, derfor er deres bitt verre. Det er veldig sjelden at noen dør etter å ha blitt bitt av hoggorm.

Mer fra Norge

På forsiden nå