Norge
Bildet viser rumenere som har laget et telt av en presenning ved gjerdet ved Sofienberg kirke.  200 rumenske tiggere har satt opp en leir ved Sofienberg kirke i Oslo. Kirken sier de ikke kan bli boende der. Leiren blir snart et helse-problem.

Romfolk aksjonerer i Oslo

Rundt 200 rumenske tiggere har satt opp telt ved Sofienberg kirke i Oslo. Nå diskuterer kirken og byrådet i Oslo hva de skal gjøre.

Rumenerne har satt opp en leir av telt ved Sofienberg kirke. De mener de blir behandlet dårlig av politiet i Oslo. Derfor vil de ha beskyttelse fra kirken. Politiet har fjernet romfolk som har bodd ulovlig i parker og andre steder i Oslo.

Nå diskuterer kirken i Oslo og myndighetene hva de skal gjøre.

– Vi forsto det slik at rumenerne bare skulle ha en markering ved kirken. De kan ikke bli boende her. Det sier prost Ingar Seierstad i Nordre Aker til kanalen NRK.

Seierstad får støtte av byrådsleder Stian Berger Røsland. Han sier situasjonen er veldig problematisk.

– Jeg håper den kan bli løst raskest mulig. Det er gode grunner til at vi ikke tillater camping i parker i Norge, sier Røsland til nyhetsbyrået NTB. Han har kalt inn Oslo bispedømme til møte på rådhuset tirsdag. Oslo bispedømme styrer kirken i Oslo.

– Jeg vil høre hva kirken mener om situasjonen. Vi må jobbe sammen for å løse dette, sier han. Røsland sier det er kirken som må bestemme hvor lenge de vil tillate at rumenerne bor på deres område.

– Men etter hvert vil en slik teltleir skape alvorlig helse-risiko. Da må noe må gjøres, sier han.

Tirsdag skal bydels-overlege Finn Bovim sjekke området. Det er etter at flere naboer har sagt fra om at de er bekymret.

– De er bekymret for søppel, og for at det kan komme rotter. Det sier Bovim til NRK. Det har også kommet meldinger om at noen av rumenerne har stjålet fra byggeplasser i området. Det er i så fall en sak for politiet.

– I utgangspunktet skal disse menneskene behandles med respekt. Vi må regne med at de følger norske lover og regler. Hvis ikke, er det politiets ansvar å rydde opp i det, sier overlegen.

Rumenerne sier de bare vil ha et sted å sove. De håper å få tak i flere presenninger og mer utstyr til ly for regnet.

Det har kommet veldig mange tiggere til Oslo i sommer. Rundt 2.000 romfolk fra Romania og Bulgaria skal nå være i Oslo. Politiet sier det har blitt et stort problem.

– Det er veldig mange her nå. Denne situasjonen kan ikke fortsette. Det har vi også sagt fra om til politi-direktoratet og justis-departmentet. Det sier fungerende politimester i Oslo, Roger Andresen til kanalen TV 2.

Tidligere i sommer aksjonerte politiet mot tiggere. De sjekket 69 personer. 68 av dem hadde gjort straffbare ting.

– De kom for å tigge. Men det er færre og færre som gir. Samtidig blir tiggerne flere og flere. Deretter har de sett seg nødt til å heller stjele ting, sier Andresen.

Politiet sier de ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av at de behandler romfolk dårlig. De sier de må sørge for at lover og regler blir fulgt.

– Politiet kan bare gripe inn dersom de gjør noe kriminelt. Vi griper også inn hvis de oppfører seg aggressivt mot andre, sier Andersen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå