Norge
Bildet viser Siv Jensen mens hun snakker og gestikulerer med hånden.

Ja til boksing, poker og solarium

Siv Jensen vil ha frihet. Lederen av Fremskrittspartiet mener regjeringen forbyr for mye.

Vannscootere, proffboksing, poker og solarium for barn under 18 år er forbudt i Norge. Regjeringen har også foreslått å forby røyking i bil, pappvin og kinderegg. Siv Jensen er oppgitt over lovene og forslagene. Hun er leder for Fremskrittspartiet (Frp).

– Det kan være farlig å leve, men jeg vil ikke forby det av den grunn. For meg er det tullete å ha lover som gjør at mange av folkene i Norge er kriminelle, sier hun. Hun forklarer at hun blant annet mener pokerspill på internett og et glass vin eller to i parken.

Torsdag holdt Siv Jensen tale i Skottevik uten Kristiansand. Det var på sommerleiren til Fremskrittspartiets Ungdom. Da snakket hun mye om forbudene regjeringen har bestemt.

Hun lovet en frihets-reform. Det er dersom Frp på makten ved valget neste år. Det første partiet skal fjerne er boplikten og forbudet mot å bygge i strandsonen. Boplikten er en lov som sier noe om hvordan et hus eller en gård skal brukes. Dersom det er boplikt må du bo i bygningen hele året. Du kan for eksempel ikke bruke den som hytte. Jensen mener at boplikten gjør at mange steder blir stående tomme.

Jensen mener også at strandsone-loven er altfor streng. Stransone-loven skal hindre at det blir bygget for mye langs kysten av Norge. Det gjelder steder som alle skal kunne bruke. Men mange er uenige i strandsone-loven. De ønsker for eksempel å bygge hytter ved sjøen.

– Loven er ikke tilpasset norsk natur. Det finnes kommuner på øyer i dette landet. Der er det umulig å bygge et sykehjem uten å bryte forbudet mot å bygge i hundremetersbeltet, sier hun.

Jensen vil også se på lovene for motorkjøring i utmark. Hun vil la kommunene selv få lage regler uten at Fylkesmannen blander ser inn.

– Regjeringen lager regler for småting som bare er til bry for vanlige folk. Men de løser ikke de store problemene med helse- og eldreomsorgen, sier hun.

Det er ikke bare Jensen som mener at regjeringen er for ivrige med å forby saker og ting. Eskil Pedersen er leder for Arbeiderpartiets ungdomsparti (AUF). I sommer sa Pedersen at flere av forbudene gjør det vanskelig for regjeringen å vinne neste valg. Det er selv om flere av forbudene ikke ble noe av, skrev avisa VG.

– Jeg tror vi kan ta en pause med å foreslå forbud nå. Så kan vi heller snakke om de tingene vi er opptatt av, sa Pedersen til Nettavisen.

Pedersen snakket blant annet om forbudet mot røykerom og røyking på steder utendørs der det selges alkohol og mat. Han nevnte også forslagene om å forby lekesigaretter, lakrispiper og tipakninger med røyk.

Sveinung Rotevatn er leder for ungdoms-partiet Unge Venstre. Han fikk også mye oppmerksomhet da han snakket om forbudene til avisa Dagens Næringsliv i juni. Han skrev et innlegg han kalte «21 ting vi kan tillate». På lista stod blant annet aktiv dødshjelp, poker og salg av vin i butikken. Rotevatn vil også at det skal bli lov å kjøpe sex, og at butikker skal kunne være åpne søndager.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå