Norge

Mæland slutter som politidirektør

Øystein Mæland slutter som politidirektør. Flere politimestre er skuffet.

Torsdag var 27 politimestre fra hele landet samlet til kristemøte. Også sjefene for Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) og Utrykningspolitiet var på møtet. Der snakket de om 22. juli-rapporten.

LES MER HER: Politiet er samlet til krisemøte

Politi-direktør Øystein Mæland snakket med flere journalistet før møtet. Han sa at det ville bli endringer i måten politiet jobber på.

– Det er jo mye vi kan gjøre selv. Men hvordan politi-vesenet er bygd opp, er politiske spørsmål, sa Mæland til nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Mindre tillit til politiet

Etter møtet ble det klart at politimestrene støtter sjefen sin. De ville ikke at Mæland skulle slutte. Derfor ble mange overrasket seinere på kvelden. Da fortalte justisminister Grete Faremo at Mæland har sluttet.

– Jeg har nettopp fått beskjed om at han har trukket seg fra sin stilling, sa Faremo til kanalen NRK.

Flere sa at det var en dårlig nyhet.

– Det var ingenting som tilsa at han skulle trekke seg. Vi var enig om å gå videre. Det var full enighet om linjen vi trakk opp, og vi var positive til å ta sats. Dette kommer overraskende, sier Geir Ove Heir til avisa Aftenposten. Han er politimester i Salten politidistrikt.

Mæle har sendt ut en tekst. Der skriver han at Faremo og andre politikere ikke er klare nok på om han har tillit.

– Tillit fra justisministeren er avgjørende for at jeg kan bli i jobben, sa Mæle torsdag. Det skriver VG Nett.

Han sier at det er umulig å fortsette i jobben når Faremo og de andre politikerne ikke sier rett ut om de har tillit til ham.

Arne Johannesen er leder for Politiets Fellesforbund. Han liker ikke at Mæland slutter fordi han følte seg presset. Johannesen mener at Faremo har behandlet Mæland dårlig.

– Hun har ikke gjort det lett for Øystein Mæland ved å være så uklar, sa Johannesen til NRK.

Torbjørn Aas er politimester i Vestfinnmark politidistrikt. Han synes det er trist at Mæland slutter.

– Jobben med å reise norsk politi igjen blir enda mer krevende. Men jeg overbevist om at vi klarer det, sier Aas til nyhetsbyrået NTB.

Nå foreslår han Alexandra Gjørv som ny politidirektør.

Gjørv er leder for 22. juli-kommisjonen. Aas mener hun vet akkurat hva som trengs for å gjøre politiet bedre, skriver VG Nett.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå