Norge

– Enige om fredsprisen

Thorbjørn Jagland forteller ikke ennå hvem som får Nobels fredspris. Men han sier at komiteen var enstemmig om hvem den skulle gå til.

Klokka 11.00 fredag blir det klart hvem som får årets Nobels fredspris. Flere medier har nevnt personer som de mener kan vinne prisen.  Thorbjørn Jagland er leder for Nobelkomiteen. De er de som bestemmer hvem som får prisen. Jagland sier at medlemmene av komiteen er enige om vinneren. Men han vil ikke si noe om hvem det som får prisen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Det eneste jeg kan si, er at vi har en enstemmig beslutning. Og at det ikke var særlig vanskelig å komme fram til den, sier Jagland til avisa Aftenposten.

LES MER HER: De modigste kvinnene

Flere tror at det blir en russisk vinner, skriver NTB. Mange har organisasjonen Memorial og Svetlana Gannusjkina som favoritt. Gannusjkina startet Memorial. Organisasjonen jobber blant annet for å bedre menneske-rettighetene. Kristian Berg Harpviken er direktør for PRIO. Både han og historiker Asle Sveen tror at Memorial og Gannusjkina får prisen. Det kan gjøre myndighetene i Russland sinte.

– Det vil provosere regjeringen. Plutselig vil det være noe galt med den norske fisken, sier Sveen til avisa The Christian Science Monitor.

For to år siden fikk kinesiske Liu Xiaobo prisen. Han jobber for demokrati i Kina.

LES MER HER: Venner må hente fredsprisen

Kinesiske myndigheter ble rasende da han vant. De avlyste blant annet flere møter med norske politikere. Men Harpviken tror ikke Russland vil reagere på samme måte som Kina. Årsaken er at Russland har mer å tape, skriver NTB.

LES MER HER: Støre beklager Kinas reaksjon

Andre eksperter tror ikke det blir russisk vinner. De tviler på om Jagland vil gi en slik pris til russere. Det kan gjøre russiske myndigheter sinte. Jagland er generalsekretær i Europarådet. Der er også Russland medlem.

Kanalen NRK mener at det i år blir én prisvinner. De mener Den europeiske union (EU) er favoritt til å vinne. Også russiske og hviterussiske folk som kjemper for menneske-rettigheter har en stor sjanse, mener NRK.

Siste utgave

På forsiden nå