Norge

– Grunn til å ta trusler fra islamist på alvor

Ubaydullah Hussain ble pågrepet torsdag. Terrorekspert Lars Gule mener det er grunn til å ta truslene hans på alvor.

Arslan Maroof Hussain er bedre kjent som Ubaydullah Hussain. Han ble pågrepet av politiet i Oslo torsdag. Hussain er siktet for trusler mot to journalister. Fredag skal politiet bestemme om han blir varetekts-fengslet.

LES MER HER: Islamist siktet for trusler

Den ene av journalistene hadde intervjuet Hussain for Dagsavisen. Hun skrev at norske islamister tok jegerprøven for å få tilgang til våpen. Dagen etter intervjuet, fikk hun en e-post av Hussain. Der stod det blant annet «Dette er ikke en trussel, kun nyttig informasjon til ditt eget beste.», skriver avisa Dagbladet.

Lars Gule er terror-ekspert. Han mener at det er grunn til å ta Hussains trusler alvorlig. Truslene er ganske grove og vanskelige å tolke, sier han til Dagsavisen.

– Men spørsmålet er om han er i stand til å gjennomføre det han truer om, sier Gule.

Han advarer mot å gi 27 år gamle Hussain for mye oppmerksomhet. Årsaken er at Hussain søker etter slik oppmerksomhet. Det er også fare for at andre kan ville gjøre det samme som Hussain.

Tidligere i uken ble Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) varslet om en kommentar Hussain skrev på nettsamfunnet Facebook. Det var om en artikkel i avisa VG. Artikkelen handlet om at jøder i Norge savner beskyttelse av politiet.

«Jeg skal gi dem beskyttelse jeg, inshallah. Så fort jeg har tatt jegerprøven og får tak i en AK47», skrev Hussain.

Hussain skal være en av lederne i islamistgruppa Profetens Ummah. Det skriver avisa Aftenposten. Gruppa skal holde til på Grønland i Oslo.

Avisa skriver at det skal være rundt ti personer som jobber aktivt med gruppas saker. De har også en gruppe på nettsamfunnet Facebook. Fredag morgen hadde gruppa 608 medlemmer. Det er rundt 20 færre enn de hadde før truslene mot journalistene ble kjent.

Hussain valgte å slutte i jobben sin tidligere i år, skriver avisa VG. Nå får han penger fra arbeid og velferds-etaten NAV.

Folk som kjenner Hussain sier at han et stort behov for å vise hvem han er. Flere av de nye vennene hans skal ha reist til Syria for å kjempe sammen med terror-nettverket al-Qaida. Derfor måtte Hussain gjøre noe for å få status, sier de til Dagbladet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå