Norge

Ja til SAS-avtaler

Sju av de åtte fagforeningene i flyselskapet SAS har sagt ja til nye avtaler om lønn og pensjon. Flyene går som normalt mandag.

Flyselskapet SAS har slitt de siste årene. Utgiftene er høyere enn det de tjener. I forrige uke sa lederne i SAS at flyselskapet måtte kutte seks milliarder kroner. Ansatte måtte godta lavere lønn og dårligere ordninger for pensjon. Hvis ikke, kunne SAS måtte stenge. Bankene ville si nei til et lån på 3,5 milliarder kroner.

Ved midnatt natt til mandag gikk fristen ut for fagforeningene til å si ja til nye avtaler. Lederne og foreningene har forhandlet i mange timer i helgen. Natt til mandag ble det klart at pilotene i både Norge, Danmark og Sverige har sagt ja til en ny avtale. Det gjaldt også flere andre foreninger.

Mandag morgen manglet fortsatt et ja fra to av fagforeningene. Men rundt klokka 08.00 meldte Danmarks Radio at de to hadde levert sitt tilbud til SAS-ledelsen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Det gjaldt flyvertene i Norsk Kabin-forening og danske Cabin Attendants Union.

Klokka 08.30 kom meldingen om at Norsk Kabin-forening og SAS er enige om avtalen. Dermed er det kun én forening igjen.

LES MER HER: – Giske krevde salg av Widerøe

Jens Lippestad er leder i de norske SAS-flygernes forening (NSF).

– Vi har fått kuttet en sum som er som én månedslønn. Vi har gått med på å jobbe 8 prosent mer. Dette har vært en meget uvanlig forhandling. Det SAS-ledelsen ville bestemme direkte, nektet vi å godta. Vi har kjempet for en reell forhandling. Det er ikke det vakreste som har skjedd i skandinavisk arbeidsliv, dette her, sier han til NTB.

– Pilotene blir 30 prosent billigere fordi vi skal tjene mindre og jobbe mer, sier Lippestad.

LES MER HER: Vil bidra til spareplan

Han er ikke blid over måten ledelsen i SAS har jobbet på.

– Ledelsen har lagt fram et ultimatum, en trussel. Dette har vært en planlagt strategi for å få gjennom ting de ikke ville klart med forhandlinger, sier Lippestad til NTB.

LES MER HER: SAS må spare tre milliarder

Pensjonen til pilotene blir også dårligere.

Siste utgave

På forsiden nå