Norge

Vil ikke ha verneplikt for kvinner

Kvinner bør ikke tvinges til verneplikt i Forsvaret. Det mener programkomiteen i Arbeiderpartiet (Ap).

Programkomiteen i Arbeiderpartiet (Ap) ønsker ikke verneplikt for kvinner. Det vil de ha det med i det nye partiprogrammet til Ap. I partipogrammet står det hvilke saker Ap vil kjempe spesielt for de neste årene.

Men ikke alle i programkomiteen er enige i saken, skriver avisa Aftenposten.

Tor-Arne Solbakken er med i programkomiteen for arbeidstaker-organisasjonen LO. Han var uenig. Årsaken er noe som LO bestemte seg for da de kom med forslag til forsvarets plan for fremtiden. Solbakken fortalte hva LO mener i møtet med programkomiteen. Men han fikk ikke nok støtte.

– Jeg fulgte opp vedtaket i programkomiteen, uten å få flertall for det, sier Solbakken.

Helga Pedersen er leder av komiteen. Det stemmer at flest er imot verneplikt både for kvinner og menn, sier hun. Men de ønsker likevel flere kvinner i Forsvaret.

– Vi er enig med Forsvaret om at det bør rekrutteres inn flere kvinner. Men Forsvaret tar i dag inn færre og færre til førstegangs-tjenesten. Når Forsvaret bruker færre folk, blir det feil å utvide verneplikten, sier hun.

Kvinner har ikke verneplikt i dag. De velger selv om de vil delta i Forsvaret. 90 prosent av soldatene i førstegangs-tjenesten er menn.

Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF ønsker verneplikt for begge kjønn. De vil kjempe for å få partiet til å snu. Det er før saken avgjøres på landsmøtet til våren.

– Forsvaret blir bedre når det inkluderer begge kjønn, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå