Norge
Bildet viser tre glade personer som sitter ved et bord. Sju år gamle Nathan er født og vokst opp i Norge. Nå får han og foreldrene Zinash Assefa og Asfaw Eshete bli i Norge. Oslo tingrett mener myndighetene har gjort flere feil med asylsøknaden.

Nathan får bli i Norge

Sju år gamle Nathan og den etiopiske familien hans får bli i Norge, bestemte Oslo tingrett. De mener Utlendingsnemnda ikke har vurdert barnets beste godt nok.

Sju år gamle Nathan er født i Norge og har vokst opp i Bergen. Men i fjor vår fikk hans etiopiske foreldre nei til asyl i Norge. De skulle sendes ut med tvang. Familien tok saken til retten.

Tirsdag bestemte Oslo tingrett at de får bli i Norge. Årsaken er at Utlendingsnemnda hadde gjort to feil. Nemnda må bestemme seg innen fire uker for om de vil anke saken. Derfor jubler ikke familien helt ennå.
– Vi er veldig glade, men må vente i fire uker før vi virkelig kan glede oss, sier Zinash Assefa til nyhetsbyrået NTB. Hun er moren til Nathan Eshete.

Nathan fikk den gode nyheten av faren da han ble hentet på skolefritids-ordningen (SFO).
– Han har ventet på at dette skulle skje, og ble kjempeglad, sier Nathans far, Asfaw Eshete.
– Vi har fortalt ham om det som skjer. Det er ikke så lett å forstå, men han forstår en del. Han vet at det er noe svært viktig som skal skje før han får vite om han får bli i Norge, sier Asfaw.

Oslo tingrett mener at Utlendingsnemnda (UNE) ikke hadde gitt nok grunner. De måtte si mer om hvorfor Nathan ikke er knyttet nok til landet til at han må få bli her. Nemnda hadde ikke selv vurdert det som står i utlendingsloven om «barnets beste» opp mot regler for innvandring.

Oslo tingrett mener også at UNE gjorde feil da familien gikk mot avslaget på søknaden om asyl. UNE tok ikke hensyn til noen viktige dokumenter som kunne ha endret det nemnda bestemte, ifølge retten.

Både moren og faren forteller om en veldig slitsom situasjon som preger livet deres.
– Vi tenker på det hele tiden. Det er en veldig stor belastning for hele familien å leve med denne usikkerheten, sier faren til NTB.

UNE ønsker ikke å si noe om dommen eller om de vil anke.

Audun Lysbakken er leder for Sosialistisk Venstreparti (SV). Han er glad for dommen og håper den ikke blir anket, sier han til kanalen NRK. Lysbakken mener at det å bli født her og bo her gjør barna nok knyttet til landet Norge.

Men før jul avviste Høyesterett sakene til flere andre asylbarn.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå