Norge

– Ikke skift til sommerdekk ennå

8. april skal piggdekkene tas av bilen. Og sommerdekkene skal settes på. Men ikke gjør det ennå, sier ekspertene.

I Sør- og Midt-Norge er fristen for å ta av piggdekkene og sette på sommerdekk mandag 8. april. Men det er en frist du ikke bør overholde, skriver nettstedet aftenposten.no.

- Temperaturene fremover viser nattefrost i sør. Det betyr at vann fryser i veibanen. Selv om temperatur-måleren i bilen din viser varmegrader ute, kan det være speilblankt der det er skygge. Derfor må folk vente med å legge om til sommerdekk, sier Jan Ivar Engebretsen til nettstedet. Engebretsen er kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Selv om fristen er 8. april, sier veitrafikkloven at man skal ta hensyn til forholdende. Derfor kan du vente med å skifte dekk til våren virkelig har kommet.

- Utryknings-politiet sier at de ikke kommer til å gi bot til bilister som kjører med piggdekk slik situasjonen er nå, sier Engebretsen.

Påsken bestemmer når man skal bytte til sommerdekk. Regelen er at man skal ta av piggdekkene første mandag etter påske. I år var påsken tidlig, og mars har vært en kald måned. Det gjør at det fortsatt er vinterlige kjøreforhold på flere steder i landet.

- Vår oppfordring er å vente med å pigge av nå, og heller vente til våren er her med varmegrader døgnet rundt og når snøsmeltingen har gjort seg ferdig, sier Engebretsen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå