Norge

Skal avgjøre overgrepssak på nytt

En jury skal bestemme om Rune Øygard er skyldig i overgrep mot ei ung jente. Mandag startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett.

Fem kvinner og fem menn skal avgjøre om Rune Øygard er skyldig i overgrep mot ei jente. Hun skal ha vært mellom 13 år og 15 år da overgrepene skjedde. Øygard er tidligere ordfører i Vågå i Oppland. Han ble i fjor dømt til fire års fengsel i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Øygard anket saken.

Retten ble satt på Hamar i Hedmark klokka 9 mandag morgen. Mange journalister er i retten. Mange er fortsatt interessert i å følge overgrepssaken mot den tidligere ordføreren i Vågå. Alle de store mediehusene er på plass i tinghuset.

Rune Øygard selv kom til retten en halvtime før saken skulle starte. Han forsvant rett inn på rommet han og hans forsvarere har fått. Ti minutter senere kom den 17 år gamle jenta. Hun sier at hun var kjæreste i to år med ham. I forholdet var sex viktig. Den nå 17 år gamle jenta mener det kunne være snakk om rundt femti samleier, skriver nyhetsbyrået NTB.

Øygard hevder hun lyver. Det kommer han til å holde på gjennom rettssaken. Lagmannsretten skal bruke fire uker på å behandle anken hans. Juryen skal avgjøre om han er skyldig. Tre fagdommerne og to medlemmer av juryen skal behandle en eventuell straff. Da må et flertall på seks eller flere svarer ja til at Øygard har gjort det som står i tiltalen.

Juryen må glemme alt den vet om Øygard-saken fra før. Det sa hoveddommer Ørnulf Røhnebæk da saken startet.

– Denne saken er spesiell. Årsaken er at det har vært veldig mye offentlig oppmerksomhet rundt den. Det er en utfordring for oss, når vi nå skal ha en helt ny behandling. Vi må glemme det vi måtte vite eller mene fra før. Det kan synes som en vanskelig oppgave. Av erfaring så er det ikke det, sa Røhnebæk.

Rune Øygard svarte som ventet «ikke skyldig». Det sa han da tiltalen mot ham var lest og lagmann Fritz Ingar Borgenholt spurte om skyld.

Siste utgave

På forsiden nå