Norge

Ny sang til grunnlovsjubileet

På 17. mai neste år kan vi gå rope «hurra» til takt av en helt ny sang. Den er laget til feiringen av at det er 200 år siden Norge fikk sin grunnlov.

– Dette svingte, sier stortingspresident Dag Terje Andersen begeistret. For første gang har han fått høre jubileumssangen. Den heter «Det går et festtog gjennom landet!» og er laget til grunnlovsjubileet neste år. Da feirer vi at det 200 år siden vi fikk en grunnlov.

Onsdag ble sangen for første gang sunget i Stortingets vandrehall. Forsvarets stabsmusikkorps og Sarpsborg Kammerkor framførte «Det går et festtog gjennom landet!» for første gang. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ: Hva har skjedd med slektningene til Eidsvoll-mennene?

Sangen er komponert av korets dirigent Carl-Andreas Næss og skrevet av Grethe Skottene. Begge er fra Sarpsborg. De to vant en konkurranse. Det kom inn nærmere 50 bidrag.

– Dette er vår jubileumsgave til korps og kor over hele landet. Vi vil takke dem for alt de gjør på 17. mai og ellers i året, sier Andersen.

Onsdag presenterte han det offisielle programmet for Grunnlovsjubileet 2014. Det blir utstillinger, teater, konserter, seminarer og andre arrangementer mange steder i landet hele neste år.

LES OGSÅ: Grunnlovsfeiring i by og bygd

Målet med jubileet er at skal bli bedre kjent med vår historie og hva som skjedde da grunnloven ble skrevet for 100 år siden.

Jubileet åpner på Eidsvoll 16. februar 2014. Da skal den nyrestaurerte Eidsvoll-bygningen stå klar. Det var på denne dagen i 1814 at det ble bestemt at det skulle velges en forsamling som skulle lage grunnloven.

For alle som liker korps, blir det en stor fest den 6. til 11. mai. Da blir det en stor militærtatto med militærmusikk, drill og artister.

– Dette blir tidenes beste militærtattoo, sier oberst Christer O. Johannesen. Han er sjef for Norsk Militær Tattoo.

Selve hovedarrangementet er på Eidsvoll 17. mai neste år. To dager før blir det jubileumsmøte på Stortinget, og folkefest på Eidsvolls plass foran nasjonalforsamlingen.

Det er laget et nettsted for jubileet som heter Grunnloven200.no. Der kan man lese om jubileet.

Siste utgave

På forsiden nå