Norge

Tror Ap blir størst i valget

Arbeiderpartiet blir landets største parti i valget til høsten, Men den nye regjeringen blir borgerlig, tror statsviter.

Emil Aas Stoltenberg er statsviter. Han har skrevet masteroppgave om å forutse resultater av valg. Han har laget en ny og oppdatert analyse. Den basert på statistikk til og med 16. juli i år. Beregningene hans viser at Arbeiderpartiet blir landets største parti også etter stortingsvalget, skriver avisa Klassekampen.

Ifølge analysen får Ap 53 mandater på Stortinget. Høyre vil få 47 mandater. Men det blir trolig en borgelig regjering. Det er 96 prosent sjanse for at de fire opposisjonspartiene får flertall. Sjansen for at Venstre, Høyre og Frp får flertall sammen er 38 prosent. Det er 3,25 prosent sjanse for at Høyre og Frp får flertall sammen.

LES MER HER: Ap har mistet fire av ti velgere

Stoltenbergs har laget analyser fra meningsmålinger over tid, statistikk for økonomisk utvikling og valghistorikk. Via dataprogram har han simulert tusenvis av liksomvalg.

Metoden er inspirert av Nate Silver. Han som spådde riktig utfall i presidentvalget i alle amerikanske delstater i 2012.

Høyre har vært landets største parti på mange meningsmålinger i mer enn ett år. Stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen tror likevel ikke Høyre blir størst i valget.

– Det ville vært utrolig dramatisk om Høyre ble større enn Ap. Det er ingen i Høyre som har alvorlige ambisjoner om det, sier Høyre-politikeren.

Han viser til at Ap har vært størst ved samtlige valg i Norge siden 1927.

– Det viktigste er at valget gir regjeringsskifte, sier Isaksen.

Siste utgave

På forsiden nå