Norge

Bier skal få Oslo til å blomstre

Bier er livsviktige for mennesker. Biene står i fare for å bli utryddet. En gjeng bie-elskere vil hindre det.

Bier er viktige for det økologiske mangfoldet. En liten gjen fra Oslo skal hjelpe biene til å overleve i hovedstaden. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Hvis biene dør, har mennesker fire år igjen å leve. Dette tar gjengen i Bybi på alvor. Bybi er Norges første birøkterlag i en by. De sørger for at biene har det de trenger for å leve.

– Biene finnes ikke naturlig i byene. Men det er likevel viktig å ha dem her. De hjelper til med pollinering, sier Anniken Røstad Jøssund. Hun er med i Bybi. Pollinering er at pollenkorn fraktes mellom blomster. Denne overføringen må skje for at det skal bli befruktning og frø kan dannes.

– Det er viktig at biene skal finne et godt sted å leve. De skaper en positiv oppmerksomhet rundt kortreist mat. Vi skaper også oppmerksomhet rundt biesaken. Biene er ikke bare plagsomme insekter som stikker. De er livsviktige for oss og mangfoldet, sier hun.

Verdens bier dør sakte, men sikkert. Mye bruk av plantemidler gjør at biene dør. Det konkluderte EFSA med tidligere i år. EFSA er Den europeiske union (EU) sitt kontor for mattrygghet.

Fruktplantasjer er ille ute hvis biene dør. Det har store økonomiske konsekvenser hvis biene forsvinner.
Det finnes lignende prosjekter som det i Oslo andre steder i verden. Blant annet i København i Danmark, Paris i Frankrike, Berlin i Tyskland, New York i USA og Sydney i Australia.

Birøkterlaget har såkalte bigårder på mange steder i Oslo. Bigårdene finnes på Sagene, Alna, Bjørvika og Rodeløkka. Det ligger også en i Asker.

I tillegg oppfordres hageeiere til å fylle hagene med blomsterplanter. Det tiltrekker de flittige og viktige biene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå