Norge

TV betyr mindre i valgkampen

Valgkampen på TV betyr mindre for oss enn før. Men vi ser fortsatt på TV-sendinger for å finne ut hva vi skal stemme på.

Det er mye om valgkampen på TV. Vi ser på programmene for å finne ut hvilket parti vi skal stemme på. Men TV-sendinger om valgkampen betyr mindre for oss enn før, skriver nyhetsbyrået NTB.

Onsdag kveld skal statsminister Jens Stoltenberg fra Arbeiderpartiet (Ap) delta i en debatt. Det er på TV-kanalen TV 2s valgsending. Da skal han diskutere politikk med de andre lederne for de forskjellige politiske partiene.

LES OGSÅ HER: Nå starter valgkampen

Lederne prøver å få velgere til å stemme på dem på stortingsvalget 9. september.

– TV er fortsatt velgernes viktigste kilde til informasjon i valgkampen. Men betydningen er mindre enn før, sier Svein Tore Marthinsen til NTB.

Han forsker på politiske valg og valgkamp.

Forrige gang vi hadde stortingsvalg, var i 2009. Da svarte 51 prosent av velgerne at TV var det viktigste stedet for å få informasjon om valget og partiene. De fant også informasjon i aviser, på radio og hos venner.

I stortingsvalget i 2009 svarte 36 prosent at TV hadde vært deres viktigste kilde til informasjon.

Det er det Institutt for samfunnsforskning som har funnet ut i en undersøkelse.

– Jeg tror dette kommer til å fortsette og at vi kommer til å merke det i valget i år. Og spesielt for yngre velgere er nettet viktigere enn TV og papiraviser, sier Marthinsen til NTB.

LES OGSÅ HER: I dag begynner stortingsvalget- for noen

Han synes at partilederne er blitt flinkere i TV-debattene.

– Men når alle gjør det ganske bra, skal det mer til for at noen taper debattene. Det bidrar også til at TV-debattene får mindre å si enn ved tidligere valg, sier han.

Marthinsen merker også at vi bruker andre medier samtidig som vi ser på TV-debatter.

– En debatt på TV kan ofte diskuteres på sosiale medier som Twitter. Oftere enn før bruker vi flere medier samtidig. Du er på Twitter samtidig som du ser på debatten på TV, sier Marthinsen.

Og noen ganger skriver vi kanskje noe vi ikke vil skrive på sosiale medier om TV-debatter.

Tirsdag kveld så Sindre Finnes på en debatt på TV-kanalen NRK. Han er gift med Erna Solberg som er leder for partiet Høyre (H). Finnes ble sint på programlederen og skrev om det på Twitter. Det var Ingunn Solheim som var programleder i debatten.

LES OGSÅ HER: Jens og Erna blir viktigst

Onsdag angret han på det han hadde skrevet på Twitter, skriver NTB.

– Jeg vil si unnskyld til Ingunn Solheim og NRK. Mitt hjerte banket litt vel hardt for Erna under debatten i går. Jeg håper dere aksepterer min unnskyldning, skriver Finnes i en e-post.

Han sendte e-posten til Solheim onsdag.

Les mer om stortingsvalget på www.klartale.no/valg13

Siste utgave

På forsiden nå