Norge
<STRONG> SJEKK: </STRONG>: Norske barn er sjekket på helsestasjonen i årevis. Her sjekkes en baby i 1971. Barnets vekt, høyde og hodeomkrets sammenlignes med en liste over det som skal være normalt. Men norske barn er høyere, viser forskning.

Norske barn blir høyere

Norske barn er høyere enn for 30 år siden. Men veksten sammenlignes med tall for høyde som ikke stemmer for Norge.

Norsk helsevesen bruker tall fra verdens-helseorganisasjon (WHO). Det er når de sjekker om vi vokser som normalt. Men norske barns vekst stemmer ikke med disse tallene. Det er når det gjelder høyde, vekst og omkrets rundt hodet. Årsaken er at norske norske barn i gjennomsnittet er blitt høyere. Det er i de siste 30 årene, viser tall fra Vekststudien i Bergen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Gutter mellom 0 år til 19 år har gjennomsnittlig blitt opp til 3,4 centimeter høyere. Jentene har i gjennomsnitt vokst 2,5 centimeter.

– Vi spiser bedre og er mindre syke. Derfor vokser vi mer enn før, sier postdoktor Pétur Benedikt Júlíusson, Han jobber ved Klinisk institutt 2 ved Universitetet i Bergen. Det er han som har laget vekststudien sammen med professor Robert Bjerknes. Professorene har fortalt om studien på universitetets nettsider.

Júlíusson sier også at arvematerialet har mest å si for hvor høye vi blir. Det bestemmer 80 prosent av hvor høye vi blir.

I dag bruker norsk helsevesen vekstkurver fra WHO. Det er for å finne ut om barn mellom null og fem år følger en normal utvikling.

– Vekstkurver fra WHO beskriver dårlig norske barns vekst. Det er særlig når det gjelder hodeomkrets, sier Júlíusson. De anbefaler at norsk helsevesen begynner å bruke de norske tallene i stedet.

I alt 8.300 norske barn mellom 0 år til 19 år ble målt i perioden 2003 til 2006. Det er i tillegg brukt data fra det norske fødselsregisteret fra perioden 1999 til 2003. Resultatene fra studien ble nylig publisert i magasinet Annals of human biology.

En norsk mann blir i gjennomsnitt 1,824 meter høy. En norsk kvinne er i snitt 1,682 meter. Det er tredje høyest i verden. Nederland har gjennomsnittlig de høyeste mennene og kvinnene i verden.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå