Norge

Kjemper om å få helseministeren

Både Høyre og Fremskrittspartiet vil ha helseministeren i den nye regjeringen.

Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) skal danne regjering sammen. Nå forhandler de om saker og oppgaver i regjeringen.

Begge partiene ønsker seg jobben som statsråd for helse. Det skriver avisa VG.

Høyre la spesiell vekt på noen saker i valgkampen: helse, arbeid og utdanning. Ifølge VG vil partiet ha styring på disse områdene. Det betyr at de ønsker seg sine folk som statsråder for helse, kunnskap og arbeid.

Men også Frps leder Siv Jensen har fått høre fra resten av partiet hva hun bør kreve. Helse og samferdsel er viktig for Frp. De vil derfor også kjempe for jobben som helseminister.

Men Frp er sterk motstander av bompenger. Derfor vil de kanskje ikke vil ha samferdsels-jobben hvis veier fortsatt skal betales med mye bompenger.

Frp ønsker seg også stort skattelette. De vil ha opp mot 100 milliarder kroner i skattekutt. Partiet forventer at den nye regjeringen vil bli enige om å kutte minst 50 milliarder kroner.

LES MER HER: Statsråd-trøbbel for de blå-blå

Partiene har allerede blitt enige om en del saker. Her er noen av dem:

  • Makten skal flyttes nærmere der folk bor. Det betyr at mer makt skal flyttes fra stat og fylkeskommuner til kommuner og andre som jobber lokalt.

  • Et av områdene der kommuner får mer makt, gjelder kjøring av snøscooter. Nå skal kommunene selv få bestemme regler for å kjøre snøscooter i naturen.

  • Partiene vil ha bort det de kaller «urimelige forbud». Blant annet blir det lov med proffboksing i Norge. Det betyr at verdensmesteren Cecilia Brækhus kan konkurrere i Norge.

  • Det blir også lov å kjøre segway. Det er et elektrisk kjøretøy på to hjul som har vært forbudt til nå.

  • Det skal bli lettere for foreldre å dele foreldre-permisjon slik de selv vil. Kvoten til far går ned fra 14 til 10 uker. I tillegg kan flere uker overføres til mor. Det er hvis foreldrene oppfyller en del unntak.

Mer fra Norge

På forsiden nå