Norge

Vil ikke at Norge skal ta imot kjemiske våpen

Fremskrittspartiet er skeptisk til at Norge klarer å ødelegge kjemiske våpen fra Syria.

De kjemiske våpnene i Syria skal ødelegges. Norge er blitt bedt om å hjelpe. Det er USA, Russland og verdens-organisasjonen FN som har bedt Norge om hjelp.

Men flere er skeptiske, skriver nyhetsbyrået NTB. En av dem er Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet (Frp). Han sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

– Jeg ser ikke poenget med å frakte våpnene helt til Norge. Så vidt jeg vet har vi aldri laget kjemiske våpen, sier Tybring-Gjedde til avisa Aftenposten.

Han spør også om Norge virkelig har kunnskap til å ødelegge våpnene.

LES MER HER: Ber Norge ødelegge Syrias våpen

Ifølge kanalen NRK blir Norge bedt om å ta imot mellom 300 og 500 tonn saringass. I tillegg kommer 50 tonn sennepsgass. Det er rundt halvparten av Syrias lager av kjemiske våpen.

Våpnene skal være ødelagt innen midten av 2014. Det er for tidlig, mener Nils Bøhmer i Bellona.

– Norge må prøve å få en lengre tidsfrist. Da kan vi gjøre dette på en trygg måte, sier han til NRK.

Bellona mener at Norge kan klare jobben. Men de ønsker at det blir mer åpenhet rundt saken.

LES MER HER: Fredspris mot kjemiske våpen

Det må brukes veldig mye vann for å ødelegge gassene. Norge er blitt spurt fordi vi har mye vann. Og fordi vi er et stabilt land politisk.

Vannet blandes med gassene sammen med andre kjemiske stoffer. Men det blir igjen til giftig vann. Dette vannet må behandles videre, ifølge NRK.

USA har anlegg som kan flyttes på. Kanskje sendes det til Norge for å ødelegge våpnene.

LES MER HER: Syria undertegnet avtale om kjemiske våpen

Utenriksminister Børge Brende fra Høyre sier vi har lovet å støtte FN i å ødelegge våpnene. Men det kan gjøres på flere måter, sier Brende. For eksempel med penger. Kanskje skal vi ikke ødelegge våpen her i Norge.

– En gruppe med eksperter skal de neste dagene se om det er mulig å gjøre dette i Norge, sier Brende til NRK.

Flere andre land er blitt spurt om å ta imot giftige deler fra våpnene. Det gjelder Russland, USA, Frankrike, Storbritannia, Belgia og Albania.