Norge

- Samler inn millioner til kreftsaken

De som har laget aksjonen Movember vil at alle menn skal la barten sin gro. Dette håper de skal gjøre at folk tenker på kreft hos menn.

Alle menn oppfordres til å la barten vokse i november. Aksjonen kalles Movember. Aksjonen skal få folk til å tenke på typer kreft som menn får. En av disse kreft-typene er prostata-kreft. Hver dag dør i snitt tre menn av kreft i prostataen. I fjor samlet aksjonen inn nesten 4.9 millioner kroner til kreft-forskning. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Tusenvis av norske menn håper på ny rekord i år.

I løpet av 30 dager gror det fram barter i alle fasonger. Det er ikke bare i Norge, men i hele verden. Målet er å få menn til å undersøke seg jevnlig hos legen. Det er for å redusere antall som dør av kreft.

Det samles inn penger til forskning. Pengene skal brukes spesielt til forskning på prostatakreft.

– Prostatakreft er den vanligste typen av kreft i Norge. Den er en av kreft-typene som flest dør av. Hver dag får 14 norske menn denne typen kreft. Det er 5000 nye tilfeller hvert år. Det er behov for mer kunnskap. Både blant leger og folk flest. Det sier Anne Lise Ryel i til NTB. Hun er generalsekretær i Kreftforeningen.

Hun mener Movember-barten har gjort det lettere for menn å snakke om egen helse og kreft.

I fjor ble det samlet inn 4.9 millioner kroner i Norge. Rekorden fra 2011 var på 1,5 millioner kroner. Det kan bli ny rekord også i år.

– Vi merker at enda flere vil la barten gro i år. Jeg håper mer enn 20.000 nordmenn registrerer seg og blir med på årets mest hårete reise. Det sier Fredrik Bjørlo. Han er kampanje-koordinator i Movember Norge.

Pengene samles inn ved at du registrerer deg no.movember.com. Der lager du en profil og får folk til å gi penger via profilen.

Flere kan gå sammen og danne et lag. Det kan være ansatte i bedrifter eller idrettslag. NTNU, BI, Lovisenberg Diakonale Sykehus, Viasat, Comfort Hotels, ishockeylaget Stavanger Oilers, Rosenborg Ballklubb og herrelandslaget i håndball er noen av Movember-lagene.

Den første Movember-barten oppsto i Australia i 2003. Det var fire gutter i Melbourne som startet denne aksjonen. I fjor deltok 1.1 millioner menn fra hele verden.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå