Norge
Bildet viser dronning Sonja, Kong Harald og Nelson Mandela.  Kongeparet var på besøk i landet i 1998. Kong Harald sørger over at Nelson Mandela er død.

Kong Harald sørger over Mandelas død

Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger. Han og andre norske ledere sørger over at Mandela er død.

Kong Harald synes det er trist at Nelson Mandela fra Sør-Afrika er død, melder nyhetsbyrået NTB. Han sørger over at Mandela er død.

Kongen møtte Mandela flere ganger.

– Jeg har beundret han. Han var en flott leder som hadde mye mot og var veldig klok. Han har vist verden at det er mulig å velge fred istedenfor hevn, sier kong Harald i en melding fra Slottet.

Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES OGSÅ HER: – Folk synger og danser

Statsminister Erna Solberg sier at Mandela var et symbol for mange mennesker.

– Han har vært en utrolig dyktig leder i Sør-Afrika. Han hadde utrolig karisma og var flink til å få ting gjort, sier Solberg til NTB.

Solberg besøkte i 1984 en ungdomsleir i Tanzania. Da satt Nelson Mandela fortsatt i fengsel. I leiren møtte hun sørafrikanske ungdommer. Hun meket at mange av dem var inspirert av Mandela.

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik møtte Nelson Mandela for første gang da han var i Oslo i 1990. Det var bare noen måneder etter at Mandela var sluppet fri fra fengselet. Da var Bondevik utenriksminister.

– Jeg satt i bilen med ham fra flyplassen til hotellet. Jeg trodde jeg skulle møte en mann som var opptatt av hevn. Jeg møtte i stedet en mann som bare ville snakke om fred. Jeg kommer aldri til å glemme den samtalen så lenge jeg lever, sier Bondevik til avisa VG.

LES OGSÅ HER: Mandela hylles over hele verden

Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er nestleder i The Elders. Det er en gruppe med eldre stats-ledere. Mandela startet gruppen.

– I sorgen fylles jeg av glede og takknemlighet over det han var og det han betydde for hele menneskeheten. Ingen annen i vår levetid har som Mandela satt så dype spor i vår bevissthet og så sterkt preget våre holdninger, sier hun til VG.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå