Norge

Politiet fikk ikke kontakt med helikopteret

Politiet forsøkte å advare helikopteret mot høyspent-ledningen.

Tirsdag fløy et lege helikopter inn en høyspent-ledning da det skulle lande. Det skjedde på Sollihøgda i Buskerud.

LES OGSÅ: Legehelikopter styrtet i Buskerud

På bakken forsøkte politiet å advare helikopteret mot strømledningen. Politiet fikk ikke kontakt med helikopteret. Politiet brukte det gamle nødnettet. Det betyr at man kommuniserer ved hjelp av radio. Mange politi-distrikt bruker et nytt nødnett. Det er digitalt. Det skriver avisa Dagbladet.

- Vi forsøkte gjentatte ganger å kalle opp helikopteret. Det var for å gi informasjon om hvordan det så ut i området. Blant annet at det er elektriske kabler og andre ting som kan være av til hinder, sier Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

LES OGSÅ: Helikopter styrtet i en pub

Helikopteret skulle hente personer som var med i en trafikkulykke like ved.

Helikopteret skulle hatt muligheten til å høre både det gamle og nye nødnettet. Men politiet fikk ikke kontakt. Og helikopteret traff en strømledning da det prøvde å lande. Så styrtet det i bakken.

Politiet vet foreløpig ikke hvorfor luftambulansen ikke hørte meldingene.

Dagbladet skriver at det samme problemet oppsto også under terror-handlingene 22. juli 2011. Nød-etatene klarte ikke å snakke med hverandre fordi politiet i Buskerud brukte det gamle nettet. Allerede da skulle politiet i Buskerud hatt det nye nødnettet.

Det kan bli vanskelig å finne ut hva som egentlig gikk galt med kommunikasjonen. Årsaken er at helikoptre ikke har «svart boks» slik som flyene. Boksene kan lagre informasjon om flyturen og kommunikasjon fra pilotene.

I ulykken døde den 52 år gamle flygeren Bjørn Nergård og den 38 år gamle legen Anders Rostrup Nakstad. En 51 år gammel redningsmann ble alvorlig skadet. Han ligger på Ullevål sykehus i Oslo. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå