Norge

Treffer skadde i Lærdal

– Denne katastrofen har fått Norge til å vise seg fra sin beste side. Alle trår til når det trengs, sier statsminister Erna Solberg. Hun besøkte mandag de skadde etter brannen i Lærdal.

Statsminister Erna Solberg besøkte mandag folk i Lærdal som er lagt inn på sykehus. Folk jobbet hardt for å redde folk og hus under den store brannen i helgen. 23 hus brant ned. Flere var skadd, men ingen døde. 450 personer måtte sjekkes av lege. Solberg fikk så se de ødelagte husene.

– Det er forferdelig å se ruinene. Jeg har vært her før og dette er en helt annen bygd enn den jeg har besøkt tidligere, sier statsministeren.

Helene Maristuen var av dem som prøvde å stanse flammene i kraftig vind.
- Plutselig tok vinden tak i et brennende hus og sendte en sky av glødende ting rett mot meg. Jeg ble truffet i øyet. Det var en forferdelig følelse av ikke å klare å hjelpe når jeg slåss mot flammene. Da jeg kom hjem, satte jeg meg rett og slett ned og gråt, sier hun til VG nett.

LES MER HER: Vil undersøke årsaken til brannen


Statsminister Erna Solberg lover at regjeringen vil gi penger til å bygge opp hus igjen. Solberg takket de som hjalp til. Kraftig vind gjorde at brannen spredte seg fort.
Jan Geir Solheim er ordfører i Lærdal. Han forteller at mange folk har stilt opp for å hjelpe.
– Det er mange som tilbyr folk å sove hos dem og lagre ting. Mange har kommet med klær som de evakuerte kan få, og det er både lokale og folk fra nabokommunene som kommer med hjelp, sier Solheim til nyhetsbyrået NTB.

Han forteller at det fortsatt ikke er trygt å gå mange steder. Ordføreren var selv med på å redde ut folk.
- Jeg har selv vært og knust dører og fått ut folk. Det er ganske dramatisk, til slutt måtte jeg komme meg hit hvor det er strøm, slik at jeg kan være tilgjengelig, sa han til TV 2 søndag.

LES MER HER: Storbrann i Lærdalsøyri

Flere forteller hvor raskt brannen spredte seg lørdag kveld.
Brannsjef Johnny Skjerping i Sogn brann og redning var en av de første som var framme.
- Jeg bor i Lærdal, og var tidlig framme. Da brant det bare i ett hus, et toetasjes trehus som var overtent. Vi trodde en periode at vi skulle klare å holde brannen til dette kvartalet, men det nyttet ikke. Brannen sprang til og med over en idrettsplass og tok fatt i husene på den andre siden, sier han til VG Nett.

Leiv Thomas Faulkner mistet familiens fredede hus fra 1840. Der lå det meste av minnene etter faren hans som døde i fjor.
400 hus i Lærdal manglet mandag fortsatt strøm. Butikker måtte kaste mange varer som hadde ligget fryst.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå