Norge

Nekter å jobbe mer

Regjeringen vil at Vinmonopolet skal være åpent flere dager. Men de ansatte sier nei til å jobbe mer.

Regjeringen vil at Vinmonopolet får holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager. Disse dagene er Vinmonopolet i dag stengt. Helseminister Bent Høie sier at det er mulig å handle øl i butikkene disse dagene. Da bør det også være mulig å handle vin, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Forslaget får trolig støtte i Stortinget. Det sendes nå ut på høring, så organisasjoner kan si hva de mener. Men de ansatte i Vinmonopolet vil ikke jobbe flere dager. I arbeids-avtalene deres står det at disse dagene er fridager, sier arbeidstaker-organisasjonen Handel og Kontor.

– Dette er ikke måten å gjøre det på. Det naturlige hadde vært å komme til de som har avtalene før de sender ut et lovforslag på høring. Fra oss vil de få en tilbakemelding om at vi synes dette er useriøst. Dette er ikke å ta hensyn til partene, sier Bjørn Mietinen til avisa Dagbladet. Han er nestleder i Handel og Kontor.

Organisasjoner som jobber mot rus, er bekymret. De sier at barn av foreldre som sliter med alkohol-problemer kan få det verre. Det skriver avisa VG.

LES OGSÅ: Mange vil selge dyr vin på auksjon

Flere bestiller vin fra Vinmonopolet og får det tilsendt i posten. Nå åpner regjeringen for at varene kan hentes på postkontoret også utenom de vanlige åpningstidene til Vinmonopolet.

Hill-Marta Solberg er styreleder i Vinmonopolet. Hun sier at staten bestemmer. Men det er ikke sikkert at alle pol vil holde åpent på dager som julaften og nyttårsaften. Loven åpner for å holde åpent, men har ikke krav om at det er åpent, sier Solberg.

Hun viser til at Vinmonopolets åpningstider allerede i dag varierer fra sted til sted.

Siste utgave

På forsiden nå