Norge

Design blir intetkjønn

Språkrådet endrer reglene for ordet «design» og endrer hvordan du skriver klokkeslett.

Språkrådet gjør endringer for ordet «design». Det har før vært en design, og bøyd som hankjønn i det norske språket. Men nå blir det lov å si «et design» og skrive det som intetkjønns-ord. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ordet «design« har vært regnet som hankjønnsord siden 1969. Samtidig har mange lenge brukt ordet som intetkjønn. Det gjelder både når folk har snakket og skrevet ordet. Men det har faktisk fram til tirsdagen vært feil å skrive et design, designet, flere design, alle designa/designene.

Patentstyret er blant flere som har snakket med Språkrådet. De har sagt at mange har tatt feil av hvordan ordet blir brukt. Det er Patentstyret som derfor har kjempet for å få ordet også i intetkjønn. Det er den formen som mange har ment at er riktig. Nå har altså Patentstyret fått ja. Språkrådets nye regler gjør at du nå kan bruke ordet design både som hankjønn og intetkjønn.

Språkrådet gjør også endringer i hvordan vi skriver og sier årstall. I 1985 bestemte Språkrådet totusen-formen for skrivemåte av årstall etter 2000. På tide å tenke nytt, mente Språkrådet tirsdag. Nå sier de ja til at 2014 kan sies både som tjuefjorten og totusenogfjorten.

Reglene for klokka er endret for første gang siden 1970-tallet. Klokkeslett med fire tall kan nå skrives med kolon. For eksempel klokka 13:00. Tidligere kunne folk bare skrive klokka 13, klokka 1300 eller klokka 13.00. Nå har du altså fire måter å skrive klokkeslett på.

Dato er den fjerde endringen. Det vanlige er å skrive først dagen, så måneden og så år. For eksempel 12.02.2014. Det er likt med når vi skriver månedsnavn fullt ut, som 12. februar 2014. Dette skal fortsatt gjelde i vanlig tekst. Men i teknisk bruk kan folk på norsk nå skrive år-måned-dag, som 2014.02.12.

Dette er slik det skrives i andre land. I Norge vil det være naturlig å bruke det for eksempel i databedrifter eller når lister settes opp, ifølge Språkrådet.

Siste utgave

På forsiden nå