Norge
Bildet viser Jan Tore Sanner. Han er kommunal-minister fra Høyre.

16-åringer skal få stemme igjen

Det blir et nytt forsøk der 16-åringer skal få stemme ved valg. Det blir i kommunevalget i 2015.

I kommunevalget i 2011 fikk 16-åringer stemme i 20 av landets kommuner. Det var et forsøk for å se om vi skal begynne med stemmerett for 16-åringer i Norge. Det blir sannsynligvis et nytt forsøk ved neste valg i kommunene. Det er i 2015. Det er Jan Tore Sanner som sier dette. Han er kommunal-minister fra partiet Høyre.

Sveinung Rotevatn spurte Sanner om hva de ville gjøre med forsøket i 2011. Rotevatn er stortings-representant fra Venstre. Torsdag kom svaret. Regjeringen vil ikke at det skal bli stemmerett for 16-åringer. Men de ser at mange har blitt engasjert i valget.

«Vi vil at forsøket skal fortsette i kommunevalget i 2015», skriver Sanner.

Det synes Rotevatn er positivt.

– Det er bra at regjeringen vil at 16- og 17-åringer stemmer ved neste kommunevalg. Vi kan få vite mer om hva det betyr for alle at de får stemme. Det gir dem mulighet til å stemme. På den måten er de med i demokratiet, sier Rotevatn til nyhetsbyrået NTB.

Rotevatn synes at 16-åringer er gamle nok til å stemme.

– De er ferdig med ungdomsskolen. Etter det trenger de ikke gå mer på skole. De kan blant annet kjøre moped, bli satt i fengsel og betale skatt. Det er på tide at de får si hva de mener når det er valg, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå