Norge
<strong>ASYL:</strong>Ann-Magrit Austenå er general-sekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS). NOAS frykter at spioner utgir seg for å være asylsøkere.

Frykter spioner på asylmottak

Organisasjonen NOAS frykter at spioner utgir seg for å være asylsøkere. Slik kan spionene samle inn informasjon om sine landsmenn og dra til hjemlandet med opplysningene.

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) frykter at spioner utgir seg for å være asylsøkere. Slik kan de samle inn informasjon om sine landsmenn. NOAS frykter at spionene får beskyttelse i Norge, og etter dette drar på ferie til hjemlandet med informasjonen.

– Vi kan ikke utelukke at det kan være spioner blant flyktningene som melder seg som asylsøkere. Det kan skje at disse senere drar tilbake til hjemlandet for å rapportere om de andre som har flyktet til Norge, sier Ann-Magrit Austenå til avisa Klassekampen. Hun er general-sekretær i NOAS.

Hun mener dette særlig kan gjelde personer fra Eritrea.

– I det eritreiske miljøet blir det stor usikkerhet hvis det viser seg at eritreere kan vende tilbake til hjemlandet. De som bor i Eritrea vil tenke på de som kommer tilbake som personer med myndighet, sier Austenå.

Mandag skrev Klassekampen om et brev fra Body asylmottak til justisminister Anders Anundsen. Han er politiker for Fremskrittspartiet.

Mottaket skrev at personer som får asyl i Norge, drar på ferie til hjemlandet som de har flyktet fra.

Austenå sier det er et problem hvis personer får asyl på grunn av feil opplysninger. Det vil si at de kanskje ikke er i usikkerhet i hjemlandet. Hun sier at hun ikke vet hvor vanlig det er at personer drar på ferie til hjemlandet etter å ha fått asyl i Norge.

Anundsen sa mandag at det skal samles inn mer informasjon om hvor vanlig det er at slikt skjer.

Mayzar Keshvari er også politiker for Fremskrittspartiet.

– Asylsøkere som jukser, må ut av landet så raskt som mulig. Kan de dra på ferie til hjemlandet, så kan de også bo der, sier Keshvari til Klassekampen.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå