Norge

Ansetter ikke reservasjons-leger

Fem kommuner vil ikke ansette leger som reserverer seg mot å sende kvinner til abort.

Helseminister Bent Høie vil endre loven. Han vil at leger kan få rett til å si nei til å henvise kvinner til abort. De kan få reservere seg. Da må det være andre leger som enkelt kan henvise. Men fem kommuner skriver nå at de ikke vil ansette fastleger som reserverer seg.

Forslaget om å endre loven er sendt ut på høring. Ulike kommuner og etater får si hva de mener om forslaget. Av de 30 svarene som har kommet inn så langt, går 23 mot forslaget, skriver avisa Aftenposten.

LES MER HER: Vil at Stortinget skal bestemme

Fem kommuner vil ikke ha slike leger. Ni kommuner sier nei til forslaget, men sier ikke noe om at de ikke vil gi jobb til leger som reserverer seg.

– Kommunestyret mener at det viktigste er å ta vare på kvinner i en vanskelig situasjon. Vi ber derfor om at forslaget fra Helse-departementet ikke blir vedtatt. Dersom det blir vedtatt, vil kommunen ikke lage kontrakter med fastlegene som åpner for at legen kan reservere seg mot å henvise til abort. Det skriver ordfører Arve Helle i Fjaler kommune i sitt svar til Høie.

De andre fire kommunene som ikke vil gi jobb, er Meråker, Målselv, Rana og Sel. De ni kommunene som sier nei, men som ikke sier noe om jobb, er Inderøy, Bremanger, Kragerø, Luster, Modum, Osen, Overhalla, Rakkestad og Stordal.

LES MER HER: Mange sier nei til reservasjonsrett

Human-Etisk Forbund er veldig i mot å endre loven. Legeforeningen åpnet først for at leger skal kunne reservere seg. Men etterpå har det blitt store diskusjoner om saken, og foreningen skal diskutere den på nytt i mai.

LES MER HER: Høyre-velgere er mot abortnekt

Høie mener at forslaget hans vil gjøre det lettere for kvinner å kunne skifte lege. Da vil de kunne vite med én gang at legen deres er i mot å henvise til abort, mener han. Ministeren sier også at ordningen bare skal gjelde på steder hvor folk enkelt kan gå til en annen lege.

Mer fra Norge

På forsiden nå