Norge

Slutter med palmeolje

Orkla skal fjerne palmeolje fra alle produktene sine.

Orkla-konsernet har bestemt seg for å fjerne all palmeolje fra produktene sine. Det skal skje innen 2017. Det gjelder alle Orkla-produkter og merkenavn som tilhører konsernet. Det er for eksempel Stabburet sine produkter. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Palmeolje er en av de mest produserte vegetabilske oljene i verden. Den blir brukt i mange matvarer. Mye regnskog må hogges ned for å gi plass til produksjon av palmeolje. Det ødelegger regnskogen og fører til økt utslipp av klimagasser. Folk som lever i regnskogen, blir også plaget av at regnskogen blir ødelagt.

Nå forplikter Orkla seg til å verne om regnskogen. De har fått hjelp til dette av Regnskogfondet og miljø-organisasjonen Greenpeace.
– Vi vil bidra til å bevare regnskogen. Vi vil derfor erstatte palmeolje med bedre alternativer, sier Håkon Mageli. Han er konserndirektør i Orkla.

Siden 2008 har Orkla redusert palmeoljebruken med 15.000 tonn. Nå vil redusere enda mer. Palmeoljen skal fjernes helt fra både norske, nordiske og noen indiske produkter.

– Det er ikke mulig å erstatte palmeoljen i all mat. Da skal vi bruke palmeolje som ikke er produsert på en måte som skader miljøet, sier Mageli.

Greenpeace er svært fornøyd. Organisasjonen mener dette vil få effekt også i andre land. Orkla eier nemlig større utenlandske selskaper som den indiske matvareprodusenten MTR og svenske Göteborg Kex.
– Vi er godt fornøyd med at Orkla har hørt på oss. Vi håper Orkla vil jobbe videre for å få ned all bruk av palmeolje, sier Erika Bjureby. Han leder for skogskampanjen til Greenpeace i Norden.

Siste utgave

På forsiden nå