Norge
Bildet viser et barn som sitter gjemt under en dyne.

Flere fattige barn i Norge

Flere barn er fattige før. Det viser nye tall. Halvparten av de fattige barna er innvandrerbarn.

78.200 barn og unge lever i fattigdom i Norge. Det melder nettsiden nrk.no.

Flere og flere familier har mindre penger å leve for. Det viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). I 2012 var det 4.300 flere fattige barn enn det var i 2011.

8 prosent av alle barn under 18 år tilhører familier som er fattige. Det er 5 prosent flere enn året før. Så mange fattige barn har de ikke vært i Norge på mange år.

– Det er innvandringen som er årsaken, sier Mads Ivar Kirkeberg i SSB. 
Bare 11 prosent av alle barn i Norge er innvandrere. Men 50 prosent av de fattige barna i Norge er innvandrerbarn.  

Det er spesielt barn fra Somalia, Irak, Pakistan og Afghanistan som er fattige. 70 prosent av alle somaliske barn under 18 år er fattige. 54 prosent av barna fra Irak lever i fattigdom. Blant afghanske barn er det 49 prosent som er fattige. 50 prosent av alle pakistanske barn er fattige. 

Kirkeberg mener det er flere årsaker til dette. Mange innvandrerforeldre har mange barn. Det er dyrt. I tillegg tjener mange av foreldrene lite.

Barna får nok å spise. Men mange av dem får ikke være med på aktiviteter, mener Kirkeberg. Han sier slike aktiviteter for å bli bedre integrert i det norske samfunnet.

– Vi har en jobb å gjøre, sier politiker Arve Kambe fra partiet Høyre. Han leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Kambe mener det kan hjelpe at foreldrene får lære norsk. Da kan de jobbe og tjene mer. Kambe tror også at det vil hjelpe om barna er mer med i akiviteter. Han synes det er trist at det har blitt så mange flere fattige barn.

Mer fra Norge

På forsiden nå