Norge
Bildet viser en traktor og bønder. De sperrer eggpakkeriet til Prior i Trondheim.

Kan gå tomme for egg

Butikkene kan bli tomme for egg til 17. mai. Det er verken mulig å levere eller å kjøre ut egg fra alle eggpakkeriene i Norge torsdag. Bønder sperrer pakkeriene.

Torsdag morgen sperret bønder foran landets ni eggpakkerier. Bøndene er sinte. Blokkaden er i protest mot statens tilbud i jordbruks-oppgjøret.

Eggpakkerier i Levanger, Trondheim, Roan, Lena, Hå, Klepp, Stavanger, Ski og Rakkestad er sperret. Blokkaden startet klokka 5 torsdag morgen.

– Det gjør vi for å vise at norsk mat ikke er en selvfølge, sier Jon Gisle Vikan til Adresseavisen. Han er organisasjonssjef i Sør-Trøndelag Bondelag.

Det er også satt i gang en aksjon for å tømme norske butikker for egg. Norges Bondelag har sendt ut tekstmelding til alle sine medlemmer. De bes om å gå i butikkene og hamstre egg. Bondelaget oppfordrer i tillegg medlemmene om å få sine venner til å gjøre det samme, skriver Hegnar.no. På den måten håper bondelaget å tømme butikkene for egg før 17. mai.

Vikan står sammen med bønder fra distriktet. De har satt opp traktorer og bannere. De blokkerer eggpakkeriet på Heimdal. Blokkaden varer så lenge som Norges Bondelag bestemmer.

Vikan er svært misfornøyd med tilbudet som bøndene har fått i landbruksoppgjøret. Han er også misfornøyd med landbruksminister Sylvi Listhaug.

– Vi er forbannet på Sylvi Listhaug, for å si det mildt. Det gjelder tilbudet hun ga oss i jordbruks-forhandlingene. Vi er forbannet på måten hun snakker om saken på, sier Vikan.

LES MER HER: Brudd i forhandlingene om jordbruk

Listhaug har sagt at tilbudet gir økt matproduksjon for fremtiden. Vikan mener dette kun er bløff. Ham sier videre at tilbudet kun vil være bra for noen få bønder.

Regjeringens tilbud til bøndene var en økning på 150 millioner kroner fra i fjor. Dette er kun ti prosent av det bøndene krever

– Kjøp inn egg torsdag formiddag om du vil sikre seg eggerøre til 17. mai, er rådet Nils T. Bjørke. Han er lederen i Norges Bondelag.

Du kan lese mer om jordbruksoppgjøret i papirutgaven av Klar Tale denne uka. Bli abonnent her.

Mer fra Norge

På forsiden nå