Norge

Streik kan stenge skoler og barnehager

11.000 streiker mandag dersom ikke partene i stat- og kommuneoppgjøret blir enige. Det kan stenge både skoler og barnehager.

11.000 kan gå ut i streik mandag. Det kan skje dersom partene ikke blir enige i statsoppgjøret og i kommuneoppgjøret.

Det er varslet at til sammen 10.600 ansatte i staten skal tas ut dersom det blir streik. Senere onsdag blir det klart hvor mange som vil bli tatt ut i kommunen. Det skriver nettstedet nrk.no.

Det er ventet at flere skoler og barnehager må stenge hvis de ansatte streiker. Det er ikke klart hvilke barnehager og skoler dette vil gjelde.

Partene forhandler om lønn. I statsoppgjøret forhandler staten med Unio stat, YS Stat, Akademikerne Stat og LO Stat. I kommuneoppgjøret forhandler KS (kommunenes interesse-organisasjon) med Unio Kommune, LO Kommune, Akademikerne kommune og YS Kommune.

Ingen av partene klarte å bli enige. 30. april ble det brudd i forhandlingene. Dermed skal en person mekle og prøve å få partene til å bli enige.

LO Stat varsler at de vil ta ut 4.300 medlemmer hvis det blir streik. LO Stat forhandler for blant annet ansatte i NAV. Unio Stat forhandler for blant annet lærere, politi og sykepleiere.

Hvis YS Stat streiker, vil det få følger for mange. Varetektsfanger vil slippes fri. Bjørgvin fengsel i Bergen vil måtte tømmes for fanger, forteller de.

– Begrenset mulighet for oppkjøring til førerkort i Oslo vil også være blant streikens følger, ifølge YS Stat. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Fristen for å bli enige er ved midnatt 25. mai. Blir de ikke enige, kan en streik starte mandag 26. mai.

Siste utgave

På forsiden nå