Norge

Bispemøtet fortsatt mot homovielse

Alle deltakerne på Bispemøtet i Trondheim sier nei til vielse av homofile. Men prester som vil, kan be forbønn for homofile par som skal gifte seg.

Bispemøtet har vært samlet i Erkebispegården torsdag og fredag. De har diskutert hvordan kirken skal møte par av like kjønn som ønsker å gifte seg.

Litt etter klokka 12.00 fredag kom preses, biskop Helga Byfuglien, med resultatet. Bispemøtet viser til et vedtak som ble gjort i 2008. De ønsker at det fortsatt skal gjelde. Der står det at det er opp til hver enkelt prest om presten ønsker å gjennomføre en forbønn for et homofilt ektepar. Denne forbønnen må ikke kunne ligne på en vielse.

Flere har lurt på om dette kan tolkes som om prester kan «liksomvie» homofile.

Byfuglien sier at det er svært sterke meninger om saken og at den ikke er over ennå.

– Også blant biskopene er det ulike oppfatninger om hvordan forbønnen skal utformes og forstås. Men vi er enige om at dette er noe prestene skal tolke, sier hun til nyhetsbyrået NTB

Bård Nylund er leder i Landsforeningen for lesbiske og homofile (LLH). Han er ikke overrasket eller skuffet over hva biskopene mener.

– Jeg tolker det slik at de fortsetter den praksisen som er i dag. Det er en naturlig presisering etter kirkemøtets vedtak. Jeg håper flere og flere prester vil delta ved slike anledninger, sier han til NTB.

Han har selv vært til stede ved forbønnshandlinger for homofile par i kirken. Han mener det ligner veldig på en vanlig vielse.

Byfuglien forklarer det med biskopenes ulike oppfatning om hvordan en forbønn skal utformes. De råder sine prester ulikt:

– Det kommer de nok til å fortsette med, sier hun.

I april møttes Kirkemøtet. Da ble det stemt over ulike alternativer for hvordan kirken skal forholde seg til ekteskap mellom to av samme kjønn. Disse inkluderte utforming av en liturgi for vielse eller forbønn i kirken. Det ville gitt homofile par mer rettigheter til å gifte seg med kirkens velsignelse. Å beholde dagens ordning var også et alternativ. Ingen av alternativene fikk flertall.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå