Norge

Regjeringen bryter forhandlingene

Regjeringen brøt natt til fredag landbruks-forhandlingene med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt natt til fredag landbruks-forhandlingene. De forhandlet med støttepartiene Kristelig Folkeparti (Krf) og Venstre. Partiene hadde forhandlet siden torsdag kveld.

KrF og Venstre beklager sterkt at regjeringen valgte å bryte forhandlingene.

– Vi var ganske nære. Så jeg synes det er overraskende og synd at regjeringspartiene valgte å bryte forhandlingene. Spesielt med tanke på at vi var enige i retningen. Men ikke tempo og omfang. Og ikke minst fordi landbruk er en del av avtalen om samarbeid, sier Line Henriette Hjemdal og Terje Breivik. Hjemdal er KrFs landbrukspolitiske talsperson. Breivik er Venstres nestleder og finanspolitiske talsmann.

LES MER HER: Brudd i forhandlingene om jordbruk

KrF og Venstres krevde 250 millioner kroner mer. Det er sammenlignet med det landbruks- og matminister Sylvi Listhaug først tilbød. KrF og Venstre ønsket mer satsing på miljø. De ville også fortsatt ha både små og store gårdsbruk. De to støttepartiene kom et godt stykke på vei med Høyre og Frp. Men det var stor forskjell mellom det økonomiske kravet og tilbudet fra regjeringen. Det var årsaken til bruddet natt til fredag.

KrFs og Venstres utsendinger møtte opp på Statsministerens kontor. De kom like før klokka 21.00 torsdag kveld. Det var dagen før regjeringen skal legge fram sitt forslag på Stortinget.

Partene var dømt til å bli enige. Det sa en kilde i Venstre til nyhetsbyrået NTB da møtet startet torsdag kveld. Like før klokka 02.00 natt til fredag ble forhandlingene brutt.

– Vi ønsket mer penger for å bedre økonomien. Særlig for de små og mellomstore gårdene. Her var det for lite vilje til å forhandle i Høyre og Frp, sier Breivik og Hjemdal.

Arbeiderpartiet (Ap) gjorde det torsdag klart at partiet ikke kom til å støtte regjeringens tilbud.

Uten Aps støtte er Listhaug dermed avhengig av støtte fra KrF og Venstre. Det er for å få forslaget vedtatt i Stortinget. En kilde i Fremskrittspartiet Frp sa torsdag kveld at det trolig kan gjøres noen endringer i forslaget.

Wtter bruddet natt til fredag kan Krf og Venstre komme med sine egne forslag på Stortinget.

– Vi står nå fritt til å fremme våre forslag i Stortinget og finne løsninger her, sier Breivik og Hjemdal.

Siste utgave

På forsiden nå