Norge
Bildet viser en norsk soldat som speider etter farer i Afghanistan. En afghansk tolk som kjempet sammen med norske soldater, ble tirsdag sendt ut av Norge.

Tolk sendt ut av Norge

Faizullah Muradi kjempet for norske styrker i Afghanistan i flere år. Tirsdag ble han sendt ut av Norge.

Politi hentet tolken Faizullah Muradi like etter midnatt tirsdag. 22-åringen ble satt på et fly til Italia.

– Jeg føler meg ikke bra. Jeg synes personlig at jeg ikke fortjener dette. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa Muradi til Lindesnes Avis.

Afghanske Muradi var 18 år gammel da han skrev under på en avtale med det norske Forsvaret. Han begynte å jobbe som tolk for de norske soldatene i Faryab i Afghanistan i 2008. Det skriver nettavisa vg.no.

I flere år kjempet Muradi i norsk uniform og med norske våpen sammen med norske soldater. Han søkte om asyl i Norge, men Utlendingsdirektoratet (UDI) vil ikke behandle søknaden. Årsaken er at han var to år i Italia før han kom til Norge og søkte asyl her. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Ifølge Dublin-avtalen skal asylsøknaden behandles i det første europeiske landet søkeren kommer til.

Andre tolker som har opplevd noe lignende, har fått asyl i Norge. Men det hjalp ikke Muradi. Han anket saken til Utlendingsnemnda (UNE), men fikk avslag. Regjeringen vil ikke gjøre noe med saken.

Mange har støttet Muradi. Men natt til tirsdag ble han hentet i Mandal i Vest-Agder. Nå er han tilbake i Italia.

– Jeg var jo forberedt på at dette kunne skje. Men det er klart jeg er veldig langt nede akkurat nå. Jeg har jobbet og kjempet for Norge. Så skjer dette, sier Muradi til avisa VG.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå