Norge

Ombestemmer seg om utsendelse

Mer enn halvparten av saker med utsendelser av asylsøkere, er blitt omgjort. Det gjelder saker fra 2007. Men det er i saker der advokater engasjerer seg.

Det er Utlendingsnemnda som bestemmer hvilke asylsøkere som får bli og hvilke som må sendes ut av Norge. Avisa Aftenposten har sett på hva som skjer i ulike asylsaker. Siden 2007 har mer enn halvparten av utsendelses-sakene, blitt endret. Det har først skjedd etter at Advokatforeningens ekspertgruppe har sett på sakene.

Folk fra landets beste advokatfirmaer er med i Advokatforeningens aksjons- og prosedyregruppe. Siden 2007 har gruppen sett på mer enn 1.700 asylsaker. Advokatene har vært aktive i inn i mer enn 70 av dem, skriver Aftenposten.

41 av asylsakene gjelder saker der UNE har sagt nei uten tvil. 29 av de 41 sakene ble endret etter at advokatene så på dem. Ti av sakene ble endret etter av saken var behandlet i retten. 19 ble endret av UNE selv.Det skjedde etter at advokatene sa de ville ta saken til domstolene. Det betyr at asylsøkere som fikk hjelp av advokatene, fikk ja i omtrent 70 prosent av de 41 sakene.

Gruppa skriver en egen rapport om hva de har erfart.

– Her er det behov for endringer med en gang. Det må til for å få til et system som fungerer. Nå har vi et system som lager uriktige avgjørelser, sier advokat Arild Humlen. Han har ledet gruppen. Nå leder han Advokatforeningens utvalg for rettssikkerhet.

Gruppen foreslår i rapporten å lage en ny måte å klage på. Der skal det være mulig å forhandle med UNE muntlig i alle saker. Asylsøkrne må få vite bedre hva som skjer i deres sak. De må også få en bedre mulighet til å legge fram sin sak, foreslår gruppen.

Anne-Sofie Aursnes er direktør i UNE-direktør. Hun sier nemnda ikke har gjort feil som ville ha sendt noen hjem til forfølgelse.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå