Norge
Bildet viser en kvinne med blondt hår. Hun ser bekymret ut. Nordmenn fortsetter å reise til Syria for å krige, sier Politiets sikkerhet-tjeneste (PST). PST-sjef Benedicte Bjørnland er redd for hva slags erfaringer de kommer tilbake til Norge med.

Nordmenn fortsatt til Syria

Nordmenn reiser fortsatt til Syria for å krige, ifølge Politiets sikkerhet-tjeneste (PST).

I forrige uke ble det kjent at politiet fryktet et terrorangrep i Norge. Det var en terrorgruppe fra Syria som skulle ha slike planer. Nå sier Politiets sikkerhet-tjeneste (PST) at nordmenn fortsatt reiser til Syria for å krige.

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at over 50 nordmenn har reist.

– Reisingen fortsetter, og det bekymrer oss. Vi ser at enkelte av dem som reiser, knytter seg til terror-organisasjoner som ISIL og Jabhat al-Nusra, sier Bjørnland til kanalen NRK.

LES MER HER: Roer ned terror-beredskap

NRK har hørt at ni nordmenn er drept i Syria. 15 har reist hjem. PST-sjefen vil ikke si om tallene stemmer. Men hun sier at over 50 personer har reist for å delta i kamper.

– Noen har kommet tilbake, noen er blitt drept. Det har ikke blitt færre reisende. Det er vår største bekymring i år, sier Bjørnland.

LES MER HER: – Syriafarerne burde vært stanset

Thomas Hegghammer forsker på terror. Han jobber ved Forsvarets forsknings-institutt (FFI). Hegghammer mener de som drar til Syria blir stadig farligere. Absolutt alle som kommer tilbake til Norge må overvåkes, sier han.

– De som drar nedover nå, slutter seg til grupper som setter folks hode på en stake. Nå er det på tide å legge planer for hva politiet skal gjøre når de kommer hjem, sier han til Morgenbladet.

LES MER HER: Terrorgruppe har reist fra Syria

PST-sjef Bjørnland mener også at erfaringen fra Syria kan gjøre krigerne farlige.

– De kan lære om det å være i krig, kampteknikker og å lage eksplosiver. I verste fall kan de bli bedt om å gjøre noe når de kommer tilbake til Norge, sier hun til NRK.

Mer fra Norge

På forsiden nå