Norge

Tårer og fakler mot mobbing

Flere tusen mennesker stilte opp i fakkeltog mot mobbing i Oslo søndag. Mange bar på bildet av 13 år gamle Odin.

Odin Olsen Andersgård var 13 år da han tok sitt eget liv. Han hadde blitt mobbet mye på to skoler. Historien hans har fått folk til å engasjere seg. Søndag samlet omtrent 4.000 mennesker seg til fakkeltog i Oslo mot mobbing.. Det var 14 år gamle Villemo Hatland som ba folk komme. Hun har selv blitt mobbet.

– Denne dagen er for å vise til alle der ute som ikke har blitt hørt. Vi hører på dere. Vi tror på dere og vi lytter, sa Villemo til de frammøtte.

Folk gikk blant annet med bannere med bilder av Odin. Mange var rørt til tårer over at så mange var med, og det alvorlige temaet.

– Det er dere voksne som skal gå foran som gode eksempler. Dere må ta oss på alvor. Når vi først har tatt mot til oss og sier ifra. Da knuser det hjertene våre å ikke bli tatt på alvor, sa Villemo, ifølge nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER:Livet uten to gutter

I Oslo startet fakkeltoget på Jernbanetorget. Toget endte opp utenfor Stortinget. Der ble det holdt taler. Odins mamma, Katrine Olsen Gillerdalen var en av dem som snakket. Hun sa at det var så viktig at barn må oppleve at de blir sett.

– Jeg har en drøm om at alle barn skal oppleve at de blir sett, at de blir hørt, at de blir tatt på alvor, sa hun.

– Til dem som evaluerer og bestemmer hva slags program mot mobbing som skal brukes: Ikke kast bort tid på det som ikke har fungert. Bruk den dyrebare tiden på barna våre, avsluttet hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var også der. Han takket alle som har delt historiene sine om mobbing.

– Noen av de modigste menneskene jeg har møtt har blitt utsatt for mobbing, sa Isaksen.

– Samtidig som vi går i dette fakkeltoget, vet vi at det sitter barn og gruer seg til i morgen. Vi har en beskjed til dere: Vi ser dere. Vi hører dere. Dere er ikke alene. Vi er mange som vil ta opp kampen for dere og med dere, sa han.

Barneombud Anne Lindboe syntes det var fantastisk at så mange engasjerer seg i kampen mot mobbing.

– Mobbing ødelegger mennesker. Historien om Odin er dessverre bare én av mange.

Også i Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kirkenes Var det lignende fakkeltog.

Den siste Elevundersøkelsen viser at så mange som 17.000 barn og unge blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer. Les mer om mobbing i Klar Tale nummer 44.

Siste utgave

På forsiden nå