Norge

Konkurranse for pepperkakehus

Nasjonalmuseet arrangerer Arkitektur-konkurransen hvert år. Det gjelder å ha bygd det fineste pepperkakehuset.

Lørdag 6. desember åpnet pepperkake-utstillingen. Det var på Nasjonalmuseet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Årets konkurranse handler om hvordan bygninger skal se ut om 100 år. «Fremtidens by» var temaet for konkurransen. Museet ønsker at pepperkakene skal vise hvilke bygg og hus som finnes i fremtidens by.

Nasjonalmuseet arrangerer Arkitektur-konkurransen hvert år. I år er det tolvte gangen de arrangerer den. Barn, unge og profesjonelle har laget pepperkakehus til konkurransen. 50 hus var meldt på til konkurransen. Det er ny rekord.

Du kunne stemme på din favoritt fra 6. til 15. desember. Vinneren av folkets pepperkake-favoritt får 1 000 kroner. Det var "Vannland" av Linda Mork som vant. "Vannland" fikk 48 av totalt 220 stemmer. "Vannland" fikk også 299 stemmer på internett.

Utstillingen blir stående fram til 4. januar. Det skriver Nasjonalmuseet på sine nettsider.

Minst 80 prosent av huset måtte være i pepperkakedeig eller annet spiselig materiale. En fagjury kåret vinnere i fem kategorier. De fem kategoriene er:

  • barn til og med 7. klasse eller 12 år. "Hus med sklie og stige" laget av Emilie Eckroll, 11 år vant. Juryen skriver at huset er svært godt laget. Juryen liker at det er satt av plass til å dyrke grønnsaker, til basseng og solcellepanel. Pynten er også godt gjennomført.
  • profesjonelle arkitekter, konditorer eller studenter innenfor arkitektur og design. "En fremtid med bismak" av Anne Sørseth, student på Designinstituttet vant. Juryen sier at bygget oppleves som solid og godt konstruert. De liker bruken av pynt.
  • alle andre folk som baker. Juryen klarte ikke å kåre én vinner i denne kategorien. De har delt førsteplassen på to pepperkakehus. "Allkirken – en kirke for alle religioner" av Jo Brochmann, Ragnhild Brochmann og Leif Bond er en av vinnerne. De laget en kirke for alle religioner. Juryen liker bruk av den fargerike pynten. Den andre vinneren er "Vannland" av Linda Mork. Juryen liker det grønne vannet i bidraget. Linda Mork sier at Vannland er en verden der det kun er vann igjen.
  • Skoleklasse: Barnetrinn. "Color Hous" av Emilie, Fredrik, Lycke og Carl Fredrik fra 6B, Slemdal skole vant. Juryen sier at huset er originalt og de likte tennisbanen på taket.
  • Skoleklasse: Ungdomstrinn og videregående. "Vi koloniserer verdensrommet "av Magnus Kraumacher, Jana Weber, Matthias Supke, Tima Novy med hjelp av Caroline Klepser (AKS), 10. klasse, Den norsk-tyske bikulturelle skole vant. Juryen sier at et klart mål og høyt ambisjonsnivå preger bidraget. De er imponert over den tekniske utførelsen.

Utstillingen avsluttes med knusing og spising søndag 4. januar klokka 15. Da kan du kanskje få smake på vinnerhusene.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå