Norge
Bildet viser Pål og Renate Langstad. De er i en klesbutikk og ser på klær.

– Voksne bør skrive ønskeliste

Har du smilt, takket og senere lagt bort en julegave du har fått? – Det er dumt for miljøet. Voksne bør skrive liste over hva de ønsker seg til jul, mener økonom.

Om under to uker ligger millioner av julegaver under norske juletrær. I fjor brukte nordmenn over 50 milliarder kroner på gaver, julemat og annet i jula.

Men mange får gaver de ikke trenger. Det sier forbruker-økonom Kristina Picard i banken Storebrand.

– Derfor bør også voksne skrive hva de ønsker seg til jul. Gjør som barna, skriv en ønskeliste, sier Picard til Klar Tale.

I fjor svarte nordmenn på en undersøkelse om hva de ønsket seg mest til jul. De fleste svarte «ingenting» eller «usikker». Undersøkelsen var laget for Oslo Handelstands forening.

Det blir mange gaver til lite nytte om hver nordmann får en gave han ikke liker eller trenger. Det blir over fem millioner unødvendige gaver.

Jula er en tid hvor det sløses mye med penger og ting, mener Picard.

– Vi bruker mye penger på ting vi egentlig ikke trenger. Og mange går på jakt etter gaver uten å vite hva de skal kjøpe til folk. Er du usikker, så spør folk om hva de ønsker seg, sier hun.

– Ønskelister er en god idé, sier Pål Langstad. Klar Tale treffer ham og Renate Langstad i en klesbutikk i Oslo. De to pleier ikke å gi julegaver til andre voksne.

– Pål og jeg pleier å gi hverandre noe vi trenger, sier Renate Langstad.

Ønskelister gjør nettopp at folk gir hverandre det de har behov for. Og slike lister kan være bra for miljøet, sier Arild Hermstad til Klar Tale. Han er leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender.

– Mange er redde for at de ikke gir nok. Ønskelister kan føre til at folk får bedre samvittighet. Da slipper folk å føle at de ikke kjøper dyre nok eller store nok gaver, sier Hermstad til Klar Tale.

Å gi bort opplevelser i stedet for ting sparer også miljøet. For eksempel kan du gi gavekort på kino, restaurant eller kurs i et eller annet, foreslår Hermstad.

Nytten til en gave er bare én del av det å gi en gave, mener filosof Einar Øverenget.

– En gave skal jo også vise hvilket forhold du har til den andre personen. Ved å gi en gave, viser vi at vi bryr oss om den personen, sier han.

Men Øverenget er ikke imot ønskelister.

– Men du kan like gjerne droppe gaver hvis du er veldig opptatt av miljøet, sier han.

Heller ikke Reidar Helliesen er imot ønskelister for voksne. Han er ekspert på skikk og bruk og hvordan du skal oppføre deg på fester og i juleselskap.

– Men du må passe på at du ikke ber om for mye på ønskelista. Du må ta hensyn til økonomien til de som skal gi bort gaven, sier han.

– I tillegg er ønskelister mer personlige. Da slipper du å få gavekort fra folk som ikke vet hva de skal gi, sier han.

Mer fra Norge

På forsiden nå