Norge
Bildet viser champagneflasker i en bøtte med is.

Unge drikker mindre alkohol

Etnisk norsk ungdom drikker mindre alkohol enn før. Forsker tror årsaken er at muslimske venner ikke drikker.

Mange muslimer drikker lite eller ingen alkohol. Det gjør at etnisk norske ungdommer drikker mindre alkohol enn før. Det tror rusforsker.

Willy Pedersen er rusforsker og sosiolog. Pedersen sier at i de store byene blir etnisk norske ungdommer påvirket av muslimske ungdommer. De har et veldig strengt forhold til alkohol. Mange muslimer drikker ikke. Det vil også påvirke vennene deres. Det sier Pedersen til avisa Vårt Land.

Pedersen har sett på alkoholvanene blant 16- og 17-åringer fra 1990-tallet og fram til i dag. Pedersen fant at det var færre som hadde drukket alkohol de siste fire ukene i 2010 enn i 1992. Det var også færre som var fulle mer enn 50 ganger det siste året i 2010 enn i 1992.

Det er også andre ting som kan forklare det Pedersen har funnet. Før drakk ungdom i skjul for foreldrene. Foreldrene deres drikker mer alkohol. Det kan hende at ungdommene drikker mindre fordi de er lei av at foreldrene drikker mye.

Han har også to andre forklaringer. Flere unge sitter hjemme og spiller dataspill. Da unngår de miljøer der alkohol er lett å få tak i. Mange jenter er opptatt av sunt kosthold, kropp og trening. Alkohol passer dårlig inn i jentenes sunne vaner.

LES OGSÅ: Nordmenn drikker mer

Mer fra Norge

På forsiden nå