Norge

Miljøbevegelsen raser mot regjeringen

Regjeringen har sagt ja til dumping av gruve-avfall i Førdefjorden. Miljøbevegelsen er rasende.

Gruveselskapet «Nordic Mining» har fått lov til å åpne en gruve. Den skal åpnes i Engebøfjellet i Naustdal i Sogn og Fjordane. Avfallet fra gruven skal dumpes i Førdefjorden.

Næringsminister og politiker i Høyre, Monica Mæland, sier at gruven vil gi 300 arbeidsplasser. Men mange miljøorganisasjoner er skuffet. De mener selskapet ikke må få lov til å dumpe avfall i fjorden.

— Det er en katastore. Vi frykter at det kan skade fiskelivet i Førdefjorden, sier Lars Haltbrekken. Han er leder i Naturvernforbundet.

Fredag demonstrerte miljøorganisasjonen Natur og Ungdom utenfor Stortinget. De bar plakater der det sto «Nei til drift i norske fjorder» og «gruveslam er Norges skam». Det opplyser kanalen NRK.

Også på Stortinget er mange misfornøyde. Partiene Kristelig folkeparti (KrF) og Venstre (V) mener begge at regjeringen burde sagt nei. Det mener også Miljøpartiet de Grønne (MdG) og Sosialistisk Venstreparti (SV).

Det er klima- og miljødirektoratet som har gitt «Nordic Mining» lov til å dumpe avfall i fjorden.

— Det har vært vanskelig. Det er ikke bra for miljøet. Men gruvedriften har positive sider, som veier opp for det negative, sier Ellen Hambro til nyhetsbyrået NTB. Hun er direktør i klima- og miljødirektoratet

Siste utgave

På forsiden nå