Norge

Lager grønn vei til humlene

Nå skal humla få suse på nye veier i hovedstaden. Med Oslo-folks hjelp skal det bygges en grønn «motorvei» til humlene.

Humlene i Oslo skal få en såkalt pollinator-passasje. En sammenhengende «vei» av planter som humlene liker, skal gjøre livet enklere for dem. Det blir den første passasjen for humler i verden. Folk i Oslo skal bidra med å plante blomster som humler liker.

Passasjen skal gå fra Sognsvann i vest til Nøklevann i øst. Det er et samarbeid mellom birøkterlaget ByBi, Hageselskapet og Miljødirektoratet. Fredag morgen åpnet klima- og miljøminister Tine Sundtoft prosjektet. Det var verdens dag for biomangfold. Åpningen skjedde på taket av en bygård på Grünerløkka.

– Tanken er å få til en gate gjennom byen. Det skal være nok matstasjoner for humlene hele veien, sier Tonje Waaktaar Gamst i Hageselskapet til nyhetsbyrået NTB.

Helst bør det ligge en matstasjon for hver 250. meter. Det er for at humlene og andre insekter som sprer pollen, skal få i seg nok næring på sin ferd gjennom byen.

Men i Oslos asfaltjungel er det i dag vanskelig å finne nok mat. Elegante eviggrønne busker og kortklipte plener byr på lite snadder for våre summende venner. Derimot elsker de som kjent fargerike blomster. Og aller helst de som er dryppende fulle av nektar og blomsterhonning.

– Nok næring vil også gjøre humlene i stand til å tåle problemer med miljøet som mennesker har skapt, sier Gamst.

Nå oppfordres folk til å plante blomster som humler liker, i balkongkasser og takhager.

– Prosjektet er tenkt som en dugnad. Det er mellom byfolk, fagfolk, bydeler, bedrifter og organisasjoner. Vi inviterer til et samarbeid for å finne gode tiltak for humlene og biene våre, sier Agnes Lycke Melvær. Hun er koordinator i ByBi.

Den som kan, oppfordres i tillegg til å snekre humlekasser og lage insekthoteller.

– Noen biearter liker å bo på enerom. De trenger små hus, for eksempel i sprekkene i en gammel trestamme. Det er superviktig å ha noe død ved liggende, sier Melvær.

En egen app kom også fredag. Der kan folk ta bilder av sine bidrag. Så kan de laste dem opp på et digitalt kart over passasjen.

De siste årene har situasjonen for pollinerende insekter blitt stadig verre. Det er insekter som humler og bier. Ute i verden har alarmen gått for lengst. Plutselig har stadig flere kolonier med bier dødd. Mange bikuber og humlebol er blitt forlatt. Det gjelder så mange insekter at det truer både matproduksjon og miljøet.

Humler og bier sørger for om lag en tredel av verdens matproduksjon. Det skjer ved at de bestøver planter.

I Norge har det ikke vært så ille som for eksempel i USA. Men også her er det problemer for insektene som samler pollen. Det finnes 35 humlearter i Norge. Seks av dem er i ferd med å dø ut. En tredel av de 206 bieartene som er registrert her til lands, er truet. De er oppført i Norsk Rødliste. I tillegg kan 12 arter være forsvunnet for godt.

Siste utgave

På forsiden nå