Norge

Ingen bakmenn som tar pengene

Rumenske tiggere har ingen bakmenn som tar pengene deres, viser en ny rapport. Tiggerne behandles verst i Oslo.

Hjemløse og arbeidsløse rumenere i Oslo, København og Stockholm er intervjuet av forskere. Resultatet overrakser mange. Ingen av de 1.269 rumenerne forteller om organiserte nettverk av tiggere eller bakmenn, viser rapporten fra forsknings-stiftelsen Fafo.

Fafo-forsker Guri Tyldum er overrasket.

– Vanligvis hører vi om slikt når de kommer seg ut av det. Vi hørte ingen rykter om noe som helst. I Norge kommer de ofte i små grupper, gjerne som familier. Vi var overrasket over at det ikke var så store familienettverk som vi trodde, sier Tyldum til kanalen NRK.

All organisering skjer stort sett innen familien eller gruppa. Alle hadde god oversikt over hvor mye de hadde tjent og brukt. Ingen fortalte om penger som gikk til andre personer.

Statssekretær Brein-Karlsen sier deres uttalelser kommer av det politiet har sagt om kriminelle tiggere.

– Det er uklart for meg hva forskernes mening baseres på. Men vi forholder oss til det politiet har sagt, sier Brein-Karlsen til avisa Aftenposten.

Rapporten viser også at over halvparten av de hjemløse rumenerne i Oslo hevder de har blitt trakassert. Folk har spyttet på dem, kastet væske på dem, eller slått og dyttet. Mange snakker stygt til dem. Folk har også stjålet fra tiggerkopper eller tatt bladene de selger.

Bare en av tre sier det samme i Stockholm og København.

LES MER HER: Syv av ti lommetyver er rumenere

LES OGSÅ: Flere rumenere i norske fengsler

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå