Norge

Dette betyr rentekuttet for deg

Norges Bank kutter styringsrenta. Store norske banker følger etter. Da blir det billigere å låne penger.

Det er ikke lenger særlig lønnsomt å ha penger i banken. Det er heller ikke dyrt å låne penger. Årsaken er at Norges Bank torsdag bestemte at styringsrenta settes ned.

Styringsrenta er med å bestemme hvilken lånerente du får i akkurat din bank.

Norges Bank kutter som ventet styringsrenta med 0,25 poeng til 1 prosent. Det er det laveste nivået noen gang i Norge. Styringsrenta påvirker også verdien av den norske krona.

– Utviklingen i norsk økonomi har vært litt svakere enn ventet. Utsiktene framover er noe dårligere enn ventet. Styringsrenta settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding fra Norges Bank.

I tillegg varsler Olsen at det kan komme flere rentekutt i år. Bakgrunnen er utsiktene for norsk økonomi.

Bare minutter etter at Norges Bank fortalte om rentekuttet, fulgte Danske Bank. De meldte at de kutter boliglånsrenten. Banken Nordea fulgte også opp. Litt etter kom også DnB med en melding om rentekutt, mens BN Bank viste til et kutt de gjorde allerede 15. mai.

– Dette er en gledens dag for alle med boliglån. Eventyret fortsetter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 til nyhetsbyrået NTB.

Men han er ikke enig i at det er gratis å låne penger.

– Noen sier det. Og det er utvilsomt billig. Men å si at det er gratis, forutsetter at det du låner penger til, beholder verdien. Eller at det fortsetter å stige i verdi. Mange venter nå at vi kan få en tilbakegang på boligmarkedet. Da vil dette endre seg, sier Gundersen.

– Dessuten er det grunn til å minne om at rentekronene skal betales hver eneste måned. Du må også kunne tåle en økning i renta i fremtiden, sier Gundersen.

Danske Bank sier de kutter renten på «ordinære boliglån» med inntil 0,25 prosentpoeng. For bankens unge kunder betyr det en rente på 2,5 prosent.

Nordea kutter sine lån med 0,25 prosentpoeng. For unge under 34 år og Premium-kunder gir det en rente på 2,65 prosent, melder Nettavisen.

– Når Norges Bank setter ned renten, er det naturlig at markedsrenten faller. Det vil gjelde både for penger som settes inn og penger vi låner ut, sier kommunikasjonssjef Unni Strømstad. De kutter ennå mer i renten for penger du setter i banken. Den kuttes med 0,33 prosent.

Mer fra Norge

På forsiden nå