Norge
Fra tirsdag til onsdag vil regnet fosse ned på Østlandet. Flere steder kan det bli oversvømmelser og våte kjellere. Bildet er fra en oversvømmelse i Vest-Agder for noen år tilbake.

Venter kraftig regn og skred

Store deler av Østlandet får kraftig regn det neste døgnet. Enkelte steder kan vannet renne inn i kjellere og jord rase ut.

Det er ventet opptil 45 millimeter nedbør fra tirsdag kveld til onsdag morgen. Mest regn ventes i Telemark, Buskerud, Vestfold, Agder og Oppland. Aller verst vil det bli på natta.

I flere byer kan det bli vanskelig for rør å takle alt vannet. Der kan det flomme over.

– Områder hvor det blir mye nedbør på stedet og som er asfaltert, kan få overvann dersom avløpet ikke er renset. Dette kan komme inn i kjellere og underetasjer dersom du er uheldig, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Jord kan rase ut i Telemark, Oppland, Vestfold og Buskerud.

– Vi ber folk om å rense stikkrenner, vannrenner og takrenner, slik at vannet ikke lager nye vannveier, sier Ingeborg Kleivane Krøgli til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Ikke nok med regnet, vi hadde også en kald juli. Det var den kaldeste juli siden 1996. Likevel var måneds-temperaturene bare 0,7 grader under normalen.

– Grunnen til at mange er misfornøyde i år, er nok at vi hadde en fantastisk varm juli i fjor. Sammenlignet med den, har årets juli vært svært kjølig, sier klimaforsker Jostein Mamen til nettstedet yr.no.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå