Norge
Bildet viser deler av et oljeraffineri.et er harde tider i oljebransjen. Og mange flere jobber rundt bransjen kan bli borte, tror Norsk Industri.

Frykter 70.000 jobber blir borte

25.000 jobber er allerede borte. Norsk Industri frykter at 70.000 arbeidsplasser forsvinner dette året.

Det er et hardt år for det norske arbeidsmarkedet. Det spår organisasjonen Norsk Industri. De frykter at 70.000 jobber kan forsvinne i 2016.

Mandag ble det kjent at selskapet Aker Solutions kutter 500 faste stillinger. Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri sier til Dagbladet at han var forberedt på dette.

– Vi tror flere bedrifter kommer til å si opp folk nå. Det er fordi markedet er så råttent som det er, sier Sunde. Det er selskaper i oljebransjen som sliter mest. Sunde tror også at flere vil få problemer. Det gjelder selskaper som jobber tett med oljebransjen. For eksempel med å formidle folk eller hoteller.

– Denne bransjen består av 350.000 personer når en ser bredt. Det er ekstremt mange i et lite land. Og den vil komme til å bli mye mindre, sier han.

Sunde vil ikke bli overrasket om 50.000 til 70.000 jobber blir borte.

– Og så er håpet for oss som samfunn at de finner alternative jobber. Eller at arbeidsgiverne greier å svinge seg rundt og finner nye markeder, sier han.

Nesten 24.000 jobber i oljebransjen er blitt borte. Det har skjedd det siste halvannet året, skriver avisa VG. Det viser en oversikt fra DNB Markets. Megler Truls Oma Erichsrud tror tallet nærmer seg 25.000, etter flere kutt for kort tid siden.

Over 36.000 oljejobber blir borte, tror arbeids- og velferdsetaten NAV. Det er stort sett folk fra Agder til Trøndelag som har merket dette til nå. Men det sprer seg. I Oslo og Akershus får en av ti eller en av ni lønnen dekket av et oljeselskap, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

LES MER HER:Store kutt i Aker Solutions

LES OGSÅ: Flere uten jobb

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå